Published On: mie, iun. 12th, 2019

EXLUSIVITATE / Raportul DSP Galati cu privire la situatia Spitalului Judetean Braila: incaperi insalubre, apa sterila necorespunzatore, germeni si fungi in salile de chirurgie, materiale sanitare de unica folosinta reutilizate

Am ras si ne-am dat coate, dar pe sanatatea noastra. Acum actele oficiale vorbesc de la sine. Dupa vizita ministrului sanatatii din martie, la Braila, s-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, lipsa de cunostinte si de implicare a doamnei manager in coducerea spitalului. Sub conducerea doamnei “din cate stiu eu” brailenii nevinovati si-au riscat viata ajungand in Spitalul Judetean Braila.

Imediat dupa aceasta vizita aducatoare de un nemeritat 8, nota acordata calitatii actului medical, echipa de inspectori sanitari din cadrul DSP Galati a realizat in intervalul 19.03 – 30.03 a acestui an, un control la cele 4 pavilioane ale Spitalului Judetean Braila, in urma caruia s-au gasit nereguli igienico sanitare, imposibil de acceptat: incaperi insalubre, lipsa apei calde, spatii improvizate de depozitare a substantelor dezinfectante, fungi in salile de chirurgie, lipsa frigiderelor din unitatile de transfuzii.

Spun ca este un nemeritat 8 (nota acordata actului medical, de catre ministrul sanatatii) deoarece in raportul DSP Galati se arata ca cel mai revoltator lucru. Persoanele care ar trebuie sa ne protejeze sanatate cu orice pret, cu putinul pe care il au, nu fac decat sa ne semneze condamnarea la eternitate prin refolosirea materialelor sanitare de unica folosinta de catre asistentii de la ATI si blocul operator.

De partea cealalta, conducerea Spitalului, reprezentata de doamna celei de a doua sansa, Delia Rasnoveanu, a negat ca in raport ar fi trecute existenta bacteriilor sau a soarecilor, insa a confirmat faptul ca doi asistenti au fost amendati, iar ce-a de-a treia amenda, cea data direct Spitalului, a fost deja contestata. Aceasta amenda sanctioneaza neefectuarea periodica, sau, dupa necesitate a lucrarilor de igienizare, de reconditionare a cladirilor unitatilor sanitare.

“Toate incaperile sectiei UPU sunt insalubre, cu pereti, linoleum si usi degradate, si nu se asigura apa calda curenta. Mentionam ca in timpul controlului au inceput lucrarile de varuire si reparare a peretilor.

  • Salonul pentru adulti al sectiei de spitalizare de zi, cabinetul in care se efectueaza infiltratii al sectiei de recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si sala de gips a sectiei de ortopedie infantila, nu sunt dotate cu lavoare.
  • In sectiile din pavilionul A (neurologie, urologie, chirurgie generala, chirurgie plastica si reparatorie, medicala I, pediatrie I si II, cardiologie, ORL, oftalmologie) si din pavilionul B (hematologie, oncologie, chirurgie generala, ortopedie, ortopedie infantila, gastroenterologie, medicina intema si boli cronice ), pavimentele din toate incaperile si de pe coridoare sunt degradate, nefiind acoperite cu materiale lavabile si usor de dezinfectat, tamplaria usilor si ferestrelor este deteriorata, peretii sunt deteriorati, cu flise de faianta cazute.

DSP Galati mai precizeaza in documentul respectiv, ca, pentru deficientele constatate s-au fonnulat urmatoarele recomandari si s-au luat urmatoarele masuri:

“1. Dotarea unitatii de transfuzie sanguina cu frigidere omologate pentru depozitareaproduselor sanguine, cu centrifugi corespunzatoare, genti omologate pentru transportul produselor sanguine, criotuburi pentru seroteca si pipete automate. Termen: 01.09.2019

2.Dotarea cu lavoare a salonului pentru adulti a sectiei spitalizare de zi, a cabinetului pentru infiltratii din sectia de recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si a sectiei de ortopedie infantila. Termen: 30 de zile

3.Asigurarea apei calde curente in UPU si repararea instalatiilor sanitare. Termen: 01.06.2019

4.Efectuarea lucrarilor de amenajare a tuturor incaperilor din pavilioanele A si B, prin inlocuirea usilor si ferstrelor, acoperirea pavimentelor cu materiale lavabile si usor de dezinfectat si achizitionarea de mobilier nou. Termen: 31.12.2019

5.Achizitionarea de frigidere pentru pacienti in conformitate cu prevederile Ord.MS nr.914/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Termen: 01.07.2019

6.Inlocuirea sistemului de filtrare pentru prepararea apei sterile din blocul operator amplasat in pavilionul A. Termen: 31.12.2019

7.Reamenajarea sectiei UPU, asigurarea unui numar corespunzator de grupuri sanitare pentru pacienti in sectiile amplasate in pavilioanele A si B si construirea liftului de legatura dintre sectia ATI si spital. Termen: in conformitate cu termenele asumate in programul de conformare al autorizatiei sanitare de functionare.

Au fost sanctionati contraventional cu amenda in valoare de 1000 de lei asistentii sefi ai sectiilor ATI si bloc operator, pentru reutilizarea materialelor sanitare de unica folosinta si neasigurarea apei sterile intr-o sala de operatie a blocului operator.

A fost aplicata o sanctiune contraventionala cu amenda in valoare de 5000 de lei Spitalului Judetean de Urgenta Braila, pentru neefectuarea periodica sau dupa necesitate a lucrarilor de igienizare, de reconditionare si reparare a cladirilor unitatilor sanitare”.

Continutul raportului DSP Galati il gasiti aici.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>