Published On: mie, iun. 5th, 2019

Deputatul Antoneta Ionita, acuzatii grave la adresa C.J.A.S Braila / Contracte incheiate in mod arbitrar cu furnizorii privati de servicii de sanatate

Deputatul Antoneta Ionita face acuzatii grave la adresa C.J.A.S Braila. Aceasta afirma ca C.J.A.S. Braila incheie in mod arbitrar contractele cu furnizorii privati de servicii de sanatate. Din aceasta situatie anormala nu au de suferit decat brailenii, de multe ori acestia fiind directionati si pusi pe drumuri catre spitalul din Galati, desi ar putea sa beneficieze de computer totmograf chiar in orasul lor.

In acest caz, deputatul PNL i-a ca exemplu situatia complexul medical ”Venetia Medical” din Braila, care are dotari pentru sectii de oncologie, geriatrie, medicina paliativa, precum si sectii de recuperare neurologica, ortopedie si traumatologie, iar pacientii braileni au acces la serviciile medicale ale acestei clinici doar contracost, in lipsa unui contract de finantare incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

“Este vorba despre o investitie privata de peste trei milioane de euro, la care pacientii braileni nu au acces, pe fondul refuzurilor repetate ale reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de a incheia contract de decontare a tuturor serviciilor medicale. Complexul medical ”Venetia Medical” este un spital privat destinat bolnavilor cronici, care are in dotare sectii de oncologie, geriatrie, medicina paliativa, precum si sectii de recuperare neurologica, ortopedie si traumatologie si recuperare respiratorie.

De asemenea, centrul medical dispune de o baza de recuperare cu trei bazine de hidroterapie, kinetoterapie, aparatura electro-, magneto- si laser terapie. In ciuda dotarilor moderne si a personalului medical specializat, pacientii braileni au acces la serviciile medicale doar contracost, in lipsa unui contract de finantare incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In conditiile in care populatia municipiului si judetului Braila este imbatranita si are venituri medii nete sub 1.800 de lei, este evident ca exact persoanele care ar trebui sa beneficieze de servicii de recuperare si boli cronice nu au posibilitatea de a-si achita pachetele de tratament.

Este de notorietate faptul ca Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Braila este supra-aglomerata, nu putine sunt situatiile in care pacientii stau cate doi in pat, iar conditiile de tratament sunt la limita acceptabilitatii. In acest timp, paturile din clinica privata, unde conditiile hoteliere si de tratament sunt de ultima generatie stau nefolosite, din aceleasi considerente ale incapacitatii financiare a pacientilor.

La fel de inacceptabil este si faptul ca, in timp ce la clinica privata braileana exista un laborator de imagistica dotat cu computer tomograf, ecograf, osteo-densimetrie, in cazul defectarii computer-tomografului de la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, pacientii sunt directionati si pusi pe drumuri catre spitalul din Galati, desi ar putea sa beneficieze de analize in orasul lor. Tot imposibilitatea de a deconta aceste servicii de catre Casa de Asigurari de Sanatate face ca brailenii sa piarda timp si bani pentru transport, timp care, uneori, poate insemna distanta dintre viata si moarte.

Consider ca ceea ce se intampla la Complexul Medical ”Venetia” reprezinta o sfidare la adresa pacientilor braileni, care au dreptul, in baza contributiei lor luna de luna la bugetul Asigurarilor de Sanatate, sa aiba acces la servicii medicale moderne si la un tratament decent, indiferent daca vorbim despre recuperare, investigatii sau servicii oncologice. Casa Nationala de Sanatate si casele judetene au rolul de a proteja interesele medicale ale pacientului, si nu pe cele ale altor institutii. Pretul platit de CNAS pentru servicii medicale efectuate in conditii mai bune este acelasi cu pretul aceluiasi serviciu medical efectuat in conditii inferioare, deci CNAS ar trebui sa opteze pentru serviciile superioare calitativ, in conditiile  in care principiul care ar trebui sa guverneze este ca pacientul se afla in centrul sistemului medical.”

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>