Published On: joi, iun. 6th, 2019

Braila, orasul in care banii publici “NU” se cheltuiesc INUTIL, ci cu folos, pentru firmele specializate in contracte cu statul

Un citat faimos spune ca nu exista bani publici, intrucat banii publici provin din banii privatilor, mai exact ai persoanelor fizice si ai companii (Margaret Thatcher).

Ieri seara a inceput mare dezinsectie importiva vesnicilor dusmani ai brailenilor, si anume tantarii. Lucru absolut necesar, de altfel. Intr-o postare pe reteaua sa de socializare primarul, Marian Dragomir, scuza intarzierea inceperii procedurii pe motiv ca vremea din ultimele zile nu a permis acest lucru. Tot in aceasta postare, edilul sustine ca daca incepea dezinsectia inainte, asa cum doreau unii carcotasi, insemna o cheltuiala inutila a unor bani publici. “In zilele in care a plouat nu se putea actiona cu solutii impotriva tantarilor deoarece ploaia anuleaza efectele si spala vegetatia. Daca se dadea cu solutie in zilele in care a plouat, asa cum solicitau unii cetateni pe langa faptul ca nu existau efecte se cheltuiau inutil bani publici.”

Nimic mai adevarat, dar ar fi fost bine sa ne gandim la banii publici si cand, cu o zi inainte de alegerile europarlamentare, se asfalta de zori in comuna Baraganu, pe o ploaie torentiala. O persoana anonima a surprins cu telefonul cum muncitorii lucreau de zor in timp ce ploua. Acum ramane intrebarea cine ofera garantie pentru aceasta lucrare, si, daca au acces la raportarile meteorologice pentru a afla zilele cand nu ploua? Si asfalaterea in ritm de “valurile Dunarii” de pe strada Grivita, care iti da senzatia de nod in stomac, asemenea unei plimbari pe fluviul involburat care ne strabate orasul a fost facuta asa, de forma.

O alta “treaba de mantuiala” in care “nu” s-au cheltuit inutil bani publici este reabilitarea fostei Policlinici pentru Copii de pe Calea Calarasilor, una dintre cele mai interesante cladiri de patrimoniu ale Brailei. Aceasta a trecut printr-o renovare care a durat cativa ani, însa nu pare sa fi avut noroc de lucrari de calitate. Abia renovata, fosta Policlinica pentru Copii de pe Calea Calarasilor are deja probleme cu tencuiala, care a început sa se desprinda de pe fatada. Conducerea Casei Judetene de Pensii, actualul proprietar al imobilului, spune ca deja l-a notificat pe constructor sa faca reparatiile necesare, lucrarea avand o perioada de garantie de 10 ani. Firma care a castigat la licitatie contractul de reabilitare în valoare de peste 7 milioane de lei este “Concivia” SA.

Evident, putem aduce in discutie si operatiunea “Braicar in alerta” de vopsire a unor stalpi cu rugina cat degetul pe ei. Evident ca, in mod normal, operatiunea ar fi necesitat si curatarea ruginei cu peria de sarma sau flexul, iar dupa decapare, inaintea vopselei, sa se aplice un strat de grund. Lucru greu de realizat din cauza costurilor, timpului necesar si a dificultatii foarte mari de a se lucreze, la inaltime,  prin paienjenisul de cabluri de pe stalpi.

Asa ca, ne intrebam cum e cu cheltuiala inutila? Sau poate ca in anumite cazuri nu este chiar inutila, ci utila pentru firmele specializate in contracte cu statul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>