Published On: lun, mai 6th, 2019

Nicu Nita (PSD): ”Investitiile majore din sectorul agricol au generat o performanta spectaculoasa, iar agricultura romaneasca a facut pasi majori spre modernizare”

Deputatul PSD Nicu Nita prezinta performantele agriculturiii romanesti din ultimii ani, care a facut pasi majori spre modernizare. Agricultura a devenit un sector primordial pentru guvernare. ”Romania are a sasea cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile Uniunii Europene. De altfel, investitiile majore din sectorul agricol au generat o performanta spectaculoasa, iar agricultura romaneasca a facut pasi majori spre modernizare.

Conform datelor, in agricultura romaneasca, activeaza in prezent aproximativ 12 700 de companii specializate in cultivarea plantelor. Cu cresterea animalelor se ocupa peste 3 200 de firme, iar in sectorul activitatilor agricole mixte activeaza 1 272 de companii.

Sectorul agricol este asadar un sector primordial, in care ne propunem in continuare sa derulam proiecte, dar mai ales sa-i sprijinim pe agricultori.

Un sprijin real pentru fermierii nostri il reprezinta fondurile europene. De altfel, Romania acorda o atentie deosebita stimularii investitiilor si atragerii de fonduri europene pentru agricultura. Beneficiarii platilor sunt fermierii, procesatorii, antreprenorii, si autoritatile publice locale din Romania. Acestia realizeaza proiecte ambitioase, cu impact economic pozitiv, pe termen lung, proiecte care contribuie la dezvoltarea tarii noastre.

Pentru perioada de programare 2014 −2020, Romania gestioneaza o alocare din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala de 8.1 miliarde de euro. Tara noastra se afla pe locul 6 in Uniunea Europeana dupa Italia, Franta, Germania, Polonia si Spania. Din punctul de vedere al nivelului platilor efectuate catre beneficiarii FEADR, Romania ocupa insa locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Franta si locul 1, daca ne referim la gradul de absorbtie pentru nivelul anului 2019, cand a fost inregistrata o crestere de 36,2% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Daca este sa ne referim la cifrele din acest an, suma totala alocata Romaniei pentru platile pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola este de 1,94 de miliarde de euro. De altfel, fermierii romani au depus, pana in prezent, 397.061 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 1,64 milioane hectare, in cadrul Campaniei aferente anului 2019.

Facand o comparatie cu anul trecut, acum s-au depus cu 23.000 mai multe cereri si au fost solicitate plati in plus pentru peste 500 de mii mai multe hectare.

Datorita acestor fonduri europene care ajung la fermierii nostri, exploatatiile agricole se modernizeaza, tinerele generatii sunt incurajate  sa aleaga agricultura, se dezvolta infrastructura rurala, se diversifica economia rurala, se incurajeaza dezvoltarea tarii.

In ceea ce priveste culturile judetului Braila, suprafata ocupata este de:

  • cultura legume camp – radacinoase – 50 ha
  • cultura legume camp – ceapa – 32 ha
  • cultura tomate – suprafata – 5.80 ha
  • cultura usturoi − suprafata − 4 ha

Pe langa acordarea acestor fonduri europene, fermierii romani au fost sprijiniti de guvernul PSD si prin alte masuri.

In doi ani de guvernare, suprafata irigata a tarii a crescut de patru ori si a ajuns la 1,4 milioane de hectare, dupa ce s-au facut investitii, intr-un program de anvergura in care s-a alocat peste 1 miliard de euro, pana in 2020.

De asemenea, s-a asigurat gratuit apa pentru irigatii pentru fermierii romani, pe o retea de canale extinsa, care depaseste 1.700 km.

Romania a devenit astfel prima din Europa la productia de porumb si floarea soarelui si a realizat productii cu totul remarcabile la alte culturi agricole.

In continuare, Partidul Social Democrat va lua masurile cele mai bune, in asa fel incat agricultura Romaniei sa fie una din cele mai prospere.”

 

CITESTE SI Traumele victimelor violatorului din Braila sunt doar cateva din miile de motive pentru care sa mergem pe 26 mai la referendum

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>