Published On: mie, mai 15th, 2019

Hepatita E devine o amenintare si pentru Romania. Regiunea Moldovei a confirmat deja 4 cazuri

Un nou virus periculos care a facut ravagii in Europa ia amploare si in tara noastra. Hepatita E ar putea sa devina e problema uriasa in Romania. Aceasta apare din cauza igienei precare si a carnii de porc neprocesate termic. De altfel, din luna ianuarie pana in prezent, nu mai putin de 4 oameni s-au imbolnavit cu hepatita E. Virusul a fost semnalat in regiunea Moldovei. Boala, daca este descoperita din timp, poate fi tratata cu succes in cazul majoritatii pacientilor, dar este mai periculoasa pentru femeile insarcinate.

“Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orala. Si pentru asta vreau sa atrag atentia cum se folosesc grupurile sanitare. Daca folosesti mana dreapta pentru a te sterge, deschizi robinetul cu mana stanga, altfel lasi pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus asa se transmite”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutul Matei Bals atunci cand a fost chestionat asupra felului in care se raspandeste virusul.

Sunt cateva lucruri de care trebuie sa avem grija. „Accesul la teste e limitat si mare atentie la consumul de carne de porc neprocesata termic, afumata, uscata, acesta este bazinul prin care se raspandeste”, a spus si Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie. De remarcat ca in Romania exista un plan national pentru controlul hepatitelor. De altfel, tara noastra vrea sa eradicheze hepatita B si hepatita C pana in anul 2030.

In Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectati cu hepatita B si 3,9 milioane cu virusul hepatitei C. Iar 10 la suta din totalul bolnavilor de hepatita din Europa sunt romani. In tara noastra, aproximativ 800.000 de persoane au hepatita cronica B, iar 600.000 au hepatita cronica C.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>