Published On: mar, mai 21st, 2019

Aparitia cazurilor de dementa este direct influentata de saracie. Pana in 2050 numarul celor bolnavi se va tripla

Un trai sanatos reduce riscurile declansarii dementei, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care estimeaza ca numarul persoanelor ce sufera de acest sindrom, cauzat in cele mai multe cazuri de boala Alzheimer, ar urma sa se tripleze pana in 2050, informeaza AFP.

Practicarea sportului, adoptarea unei diete mediteraneene, renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, tinerea sub observatie a diabetului si a colesterolului sunt factori care contribuie la reducerea riscului de aparitie a dementei, potrivit OMS. Organizatia estimeaza ca, din totalul populatiei, o proportie cuprinsa intre 5 si 8 la suta dintre persoanele cu varsta peste 60 de ani sufera, la un moment dat, de dementa. Dementa constituie o problema de sanatate publica, care progreseaza rapid, in contextul imbatranirii populatiei, si care afecteaza circa 50 de milioane de persoane pe plan global.
Potrivit previziunilor, acest numar ar urma sa se tripleze pana in 2050, cand dementa va afecta 152 de milioane de persoane, a avertizat OMS. Mai multe studii recente au pus in evidenta o legatura intre dezvoltarea tulburarilor cognitive si a dementei si factorii de risc legati de stilul de viata cum ar fi sedentarismul, tabagismul, regimurile alimentare dezechilibrate si consumul exagerat de alcool, arata aceasta agentie specializata a ONU. Anumite tulburari, precum hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia, obezitatea si depresia, sunt asociate cu un risc crescut de dementa. Alti factori de risc care pot fi evitati sunt “izolarea sociala si inactivitatea cognitiva”, puncteaza OMS.
OMS face apel la punerea in aplicare a unei strategii publice pentru prevenirea acestei afectiuni. Circa 60 la suta dintre persoanele care sufera de dementa traiesc in tari cu venituri mici sau medii, dar “aceste tari sunt cel mai putin pregatite pentru a face fata acestei probleme in crestere”, a aratat Chowdhary.
Dementa presupune costuri suplimentare pentru familii, dar si pentru guverne, precum si o scadere in productivitate pentru economii. In 2015, costul social global al dementei a fost estimat la 818 miliarde de dolari pe plan global, echivalentul a 1,1 la suta din Produsul Intern Brut (PIB). Aceste costuri ar urma sa se ridice la 2.000 de miliarde de dolari, in 2050.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>