Published On: lun, mai 20th, 2019

Abonamentele gratuite pentru elevi, studenti si pensionari – prioritatea PSD

Transportul public din Braila a trecut prin diverse stadii. Elementul de noutate a fost aparitia transportului privat. Nu putem uita renumitele strigate Chercea – Gara, Piata –  Centru, intrecerile intre unii soferi,  „cascarabetele” in care se inghesuiau calatorii precum cartofii. De bilete si fiscalitate si „carte de munca” nu are sens sa mai discutam.

Daca transportatorii privati investeau in mijloace noi de transport, plateau taxele si impozitele la stat si asigurau conditii legale de angajare, poate ca si azi aveam transport privat, desi etapizat in toata Romania transportul public a devenit unica modalitate de deplasare in interiorul oraselor.

Pentru a accesa fonduri europene necesare pentru modernizarea strazilor, trebuie sa avem operator unic de transport la fel ca in toate orasele europene, conditie obligatorie in ghidurile de finantare.

Investitiile cu bani publici realizate in ultimii 3 ani au adus in Municipiul Braila 52 de autobuze noi.  Aceste investitii necesare reprezinta o normalitate pentru transportul public de calatori si vor continua in alte etape.

In cadrul Programului de Guvernare al PSD in prezent, se afla in derulare licitatia publica desfarurata de Ministerul Dezvoltarii pentru achizitia unui numar de 10 tramvaie noi cu finantare din fonduri europene.

Urmeaza contractul pentru achizitia unui numar de 11 autobuze electrice noi tot din fonduri europene.

In cadrul proiectelor pentru modernizarea infrastucturii rutiere care au fost deja depuse se vor mai achizitiona inca 2 tramvaie noi si 6 autobuze electrice noi.

Aceasta innoire a parcului auto a transportatorului public are rolul de a asigura conditii decente de transport, de a reduce timpii de asteptare in statii dar ar trebui sa aduca si obligatii din partea calatorilor privind curatenia si o reactie activa cand unii calatori nu respecta regulile si vandalizeaza autobuzele noi.

Stim ca de regula primarul este vinovat de orice, si cand autobuzul intarzie in statie, si cand este cald sau frig in autobuz, dar la un moment dat, indiferent de numele si partidul din care face parte primarul, trebuie sa facem diferenta intre rolul primariei privind investitiile si atributiile angajatilor companiei de transport.

Soferii si calatorii sunt oameni care au bucuriile si necazurile lor. Poate ca doar trecerea timpului ne va face pe toti mai intelegatori si atunci lucrurile vor intra intr-o normalitate.

Pensionarii aveau abonamente gratuite pana la suma de 1.000 de lei iar peste aceasta suma aveau 50% reducere. Concomitent cu cresterea pensiilor, si acest cuantum a crescut la 1.300 de lei.

De multe ori asistam la o lupta intre generatii, o disputa fara miza si finalitate. Toate realizarile din acest oras au fost facute de parintii si bunicii nostri, sunt intretinute si dezvoltate de generatia actuala iar noua genaratie nu trebuia sa uite ca anii trec si vor ajunge si ei la o varsta frumoasa la care vor spune povesti unor nepoti care la randul lor vor avea o problema cu cei din alta generatie

Era necesara o sustinere a tinerei generatii si dupa interventia parlamentarilor PSD legea a fost schimbata iar azi primariile pot acorda subventii elevilor si studentilor.

Din anul 2018, toti elevii si studentii care au domiciliul in Municipiul Braila si urmeaza cursurile la zi ale unei unitati de invatamant din Municipiul Braila au abonament gratuit tot anul calendaristic deoarece si in vacanta pot participa la activitati organizate de scoli, merge la biblioteca sau calatori pentru a cunoaste orasul.

Elevii si studentii care au domiciliul in alte localitati pot primi subventie de la primaria de domiciliu daca aceasta isi permite costurile sau au posibilitatea sa-si faca resedinta in Municipiul Braila pentru a avea dreptul la abonament gratuit.

Posibilitatea invocata in ultima perioada privind infiintarea unor autobuze doar pentru elevi la orele cand acestia incep si termina cursurile nu este in avantajul lor deoarece ar anula gratuitatea transportului la orice ora, iar in perioada de vacanta nu ar mai avea abonamente gratuite.

Administratia PSD va continua sa ofere abonamente sociale tinerilor si varstnicilor permanent, si nu doar in campania electorala si indiferent de opozitia altor partide si grupuri de interese financiare va continua sa-si respecte programul de guvernare.

.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>