Published On: lun, apr. 15th, 2019

Nu doar medicii pot pune diagnostic gresit, ci si aparatele RMN pot da tumori false

Cati dintre noi nu au fost la medic cu diferite afectiuni si diagnosticul a fost gresit ?! Malpraxisul este des invocat in astfel de cazuri, dar putini stiu ca si aparatele pot fi de vina…!

Cercetatorii israelinei au demonstrat, recent, cat de usor pot fi infectate sistemele medicale care controleaza aparatele RMN, iar acestea pot oferi pacientilor rezultate false.

Aparatele de rezonanta magnetica folosesc computere pentru interpretarea datelor colectate, iar acestea pot fi modificate folosind software de tip malware, care adauga sau elimina complet tumori din imaginile 3D pe care aparatul le inregistreaza.

Cercetatorii au folosit date de la 70 de pacienti, pe care le-au modificat folosind software-ul dezvoltat de ei. Toate erau imagini cu plamani, insa toate contineau date false. Unele aveau tumori fictive adaugate, iar altele prezentau organe sanatoase. Doctorii care au interpretat aceste imagini nu au putut stabili care erau modificate si care nu, drept urmare diagnosticul pus a fost gresit!

Aceasta problema este extrem de grava, in special daca luam in calcul faptul ca aparatele RMN folosesc computere vechi, nesecurizate la standardele din zilele noastre. Software-ul vechi poate fi usor de afectat de aplicatii malitioase, iar actualizarea acestuia nu este posibila din cauza hardware-ului limitat.

Avand in vedere cat de scumpe sunt aceste echipamente si pachete software din sistemul medical, nu foarte multe spitale isi permit schimbarea lor periodica.

Totusi, posibilitatea de infectare a sistemelor este limitata, intrucat este nevoie ca cineva sa aiba acces la aceste computere, sa dispuna de cunostintele necesare si sa instaleze un dispozitiv care sa ruleze codul malitios in interiorul spitalului.

Astfel, probabilitatea ca acest lucru se se intample este mica, insa nu tocmai imposibil…

 

Sursa bucurestitv.net

Comentarii

comentariu

About the Author