Published On: joi, apr. 18th, 2019

Moarte unui copil a “sensibilizat” bugetul Ministerului Educatiei ce anunta investitii de 65 de milioane de euro pentru grupurile sanitare necomforme

Prioritati pe hartie, tragedii in viata reala.

Tragedia din Iasi, in urma careia un copil si-a pierdut viata, cazand intr-o fosa septica, a impins oarecum  Ministerul sa aloce bani pentru toaletele necomforme, adica pentru a elimina toaletele din exteriorul unitatii de imvatamant devenite morminte pentru mai multe sufltete de copii.

A fost nevoie sa se sacrifice inca o viata pentru ca Ministerul Educatiei Nationale sa ia cu adevarat masuri in acest sens? Cam da, trist, cinic, dar, mai ales, revoltator, acest ”da” nu mai ajuta cu nimic familia indoliata. Poate, insa, sa salveze de acum incolo alte vieti.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a transmis, miercuri, ca in bugetul din acest an a fost alocata suma de 65 milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor in cele 1.180 de unitati de invatamant care functioneaza cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzator sau amplasate in exteriorul constructiilor de invatamant. Cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unitatilor-administrativ-teritoriale va fi stabilit prin Hotarare de Guvern. MEN a transmis, miercuri, o informare cu masurile luate in ultimii ani pentru remedierea situatiei unitatilor de invatamant preuniversitar care detin grupuri sanitare situate in curte, fara apa curenta si fara canalizare.

”Autorizarea sanitara a constructiilor de invatamant preuniversitar de stat si indeplinirea standardelor in vigoare pentru desfasurarea activitatilor scolare intr-un cadru sigur si modern reprezinta, inca din anul 2017, doua dintre prioritatile Executivului”, informeaza edu.ro. Prioritati pe hartie, tragedii in viata reala.

 

In anul 2018, bilantul lui Liviu Pop, anuntat in ziua in care se implineau 159 ani de la Unirea Principatelor,  enumera 2.418 scoli cu grupuri sanitare exterioare in Romania, Braila aflandu-se pe locul VII in topul judetelor cu cele mai putine astfel de unitati de invatamant. La Braila, conform listei lui Pop de anul trecut erau doar 18 astfel de unitati de invatamant, numar care ne situeaza bine in topul pe tara, mai exact pe locul VII. Cu un singur grup sanitar in exterior se poate lauda judetul Ilfov. “La 159 de la Unirea Principatelor Române avem 2.418 unităţi şcolare cu gruprile sanitare in exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, in cel mult 3 ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face că toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor”, era mesajul postat de ministrul Educaţiei de la acea vreme pe pagina sa de Facebook.

Se spune ca speranta moare ultima dar in acest caz au inceput sa se stinga primele suflete de copii nevinovati… Sa mai avem incredere?

 

 

Citeste si  Plangem pentru Franta, dar pentru Romania nu varsam o lacrima in coltul ochiului?

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>