Published On: mar, apr. 23rd, 2019

Ministrul Educatiei a decis ca locurile la licee sa fie reduse cu 29.400 fata de anul trecut

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, luni seara, ca dupa aprobarea cifrei de scolarizare pentru anul viitor, doreste sa limiteze numarul de elevi dintr-o clasa la 25. “Scolile din Romania se depopuleaza, este o realitate trista. Sunt copii din ce in ce mai putini in scolile din Romania. Si atunci traim urmatorul fenomen: si datorita faptului ca scoala romanesca este polarizata, adica sunt scoli cu performante foarte bune, pot intra in orice competitie fara sa ne temem ca vom pierde, si scoli cu performante slabe, parintii fac o presiune extraordinara pe scolile bune. Ceea ce este foarte normal pentru ca orice parinte si-ar da copilul la o scoala buna.

Si-atunci suntem in situatia in care in scolile in care se depopuleaza sa avem putini elevi si sa avem foarte multi elevi, 30-35 de elevi in clasa, in scolile foarte bune. Incercam sa gasim solutii in asa fel incat sa nu mai ajungem aici. Si-am inceput de acum pentru ca in curand, vom avea probabil saptamana aceasta cifra de scolarizare pentru anul urmator aprobata, sper sa nu mai trecem dincolo de 25 de elevi in clasa. Este o masura care este posibila in sistemul romanesc de invatamant si dupa parerea mea este absolut necesara”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Locurile pentru elevii care intra la liceu in clasa a IX-a vor fi reduse cu 29.400 fata de anul trecut, potrivit noii forme a proiectului de hotarare de guvern, publicat de Ministerul Educatiei. Numarul de locuri pentru clasa a IX-a este de doar 134.600. In acest an sunt inscrisi in clasa a VIII-a 175.463 de elevi care acum se pregatesc sa dea Evaluarea Nationala si apoi admiterea la liceu.

In noua forma a proiectului de Hotarare de Guvern din locurile pentru clasa a IX-a s-au taiat 29.400 fata de primul proiect si 30.400 fata de cifra de scolarizare

30.000 de locuri inseamna 1.200 de clase de liceu a cate 25 de elevi care, potrivit proiectului, din aceasta toamna nu mai au locurile asigurate. O reducere de 18,79% a locurilor la liceu propusa de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2019-2020, fata de anul scolar in curs.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>