Published On: mar, apr. 9th, 2019

Drama din spatele dramei bolnavilor de scleroza multipla / Loviti de soarta, condamnati de Guvern la drumuri interminabile

Parlamentarul brailean, Antoneta Ionita trage un semnal de alarma cu privire la situatia dramatica a bolnavilor de scleroza multipla, o boala neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central si provoaca dificultati in controlul muscular, in echilibru, tulburari de vedere si ale functiilor mentale. De parca aceasta afectiune nu ar fi suficienta, modul in care ministerul sanatatii intelege sa ii trateze pe acesti oameni este unul greu de inteles si de acceptat.

“Din discutiile purtate cu mai multi braileni care sufera de scleroza multipla stiu ca ei sunt supusi la un adevarat calvar, al drumurilor pe care trebuie sa le faca o data la trei luni, la Bucuresti, pentru a-si putea primi tratamentul. Si nu este vorba doar despre pacientii din Braila, ci despre toti bolnavii, din toata tara, inscrisi in Programul National de Tratament al Bolilor Neurologice. Dincolo de chinurile fizice pe care le provoaca un astfel de drum, care dureaza câteva ore bune, bolnavii reclama inclusiv costurile pe care le suporta pentru transport, atât pâna la Bucuresti, cât si de la tren la spital, dar si faptul ca asa-zisa internare de o zi, care ar trebui sa presupuna un consult medical si analize nu se realizeaza nici macar formal. Totul se rezuma doar la o reteta pe care o asistenta le-o inmâneaza pacientilor si numai lor, fiind exclusa prezenta unui apartinator fara probleme de sanatate si pentru care drumul nu ar reprezenta o dificultate majora. In plus, bolnavii de scleroza multipla se plâng ca, din cauza aglomeratiei, stau la cozi infernale si sunt tratati de personalul medical intr-un mod dispretuitor”, a declarat Antoneta Ionita.

Deputatul PNL Braila solicita schimbarea modului de abordare a acestui program prin renuntarea la birocratie si schimbarea modului de distribuire a medicamentelor. “Pacientii doresc sa fie monitorizati periodic prin controale anuale, realizate in unitatile de diagnosticare a sclerozei multiple, dar prescrierea medicamentelor sa poata fi facuta de medici neurologi desemnati in cadrul acestui program, in localitatile de resedinta. In cazul in care acest lucru nu este posibil, pacientii ar trebui lasati sa poata opta pentru cel mai apropiat spital sau clinica de la care sa poata ridica reteta pentru tratament si unde sa beneficieze in mod real de internarea de o zi, de investigatii si de consult de specialitate”, conchide deputatul PNL.

 Citeste si Sa vina drogurile ca “pesti” avem destui / Litoralul romanesc este plin de prafuri americane

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>