Published On: mie, apr. 10th, 2019

Campanie de constientizare a efectelor negative ale deviantei in randul elevilor din Braila. Detinuti prezenti la dezbatere

In baza protocolului de colaborare incheiat de Penitenciarul Braila cu Inspectoratul Judetean de Politie Braila , Centrul de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog Braila si Colegiul National ”Nicolae Balcescu” Braila ,in data de 09 aprilie 2019,  incepand cu ora 0900, a avut loc derularea proiectului  „Libertate, ordine sociala si devianta”, gazda evenimentului fiind Colegiul National ”Nicolae Balcescu” Braila .

Plecand de la ideea realizarii unei preventii generale, prin constientizarea consecintelor negative rezultate in urma savarsirii de infractiuni, precum si a importantei respectarii regulilor si a legilor comunitatii in care traiesc, aceasta activitate si-a propus sa promoveze in randul tinerilor modele de conduita si atitudini pozitive, adecvate normelor sociale, activitatea fiind organizata intr-o maniera interactiva, stimulandu-se dialogul si dezbaterea aspectelor care au trezit interesul tinerilor cu privire la consecintele privarii de libertate, avand drept marturie experientele de viata a celor 5 detinuti implicati in proiect.

Prin mesajul transmis de coordonatorul C.E.P.C.A. Braila – Olga Condrat-psiholog si insp.Felicia Merlan s-a avut in vedere constientizarea tinerilor referitoarea la efectele negative ale comportamentului delincvent si a prevenirii consumului de droguri, prin transmiterea unor informatii corecte cu privire la consecintele privarii de libertate, iar Inspector de politie Anna Ninetta Sarau a subliniat importantei respectarii regulilor si a legilor comunitatii in care traiesc

Comisar Simona CALU – director adjunct Reintegrare Sociala din cadrul Penitenciarului Braila a subliniat faptul ca prin cointeresarea si parteneriatul institutional pe care l-a presupus acest demers (unitate de detentie, institutie de invatamant, Centrul de evaluare, prevenire si consiliere antidrog si I.P.J. Braila) asigura o interventie din perspective multiple, presupunand atat asimilarea unor informatii despre mediul penitenciar, cat si experiente directe, individuale, ale participantilor.

Sub indrumarea doamnei inspector Mariana RADU – psiholog Penitenciarul Braila, cat si a reprezentantilor Colegiului National ”Nicolae Balcescu” Braila, d-nului profesor Iulian DANIELESCU – director si profesor Silvia PETRESCU – dir. adjunct, detinutii prin valorificarea experientei de viata au contribuit la descurajarea adoptarii comportamentelor delincvete a unor tineri aflati in plina dezvoltare a personalitatii si la sensibilizarea tinerilor in vederea exercitarii spiritului civic responsabil  pe de o parte, iar pe de alta parte tinerii au aflat direct ce presupune viata  dincolo de gratii, in care ”libertatea” iti este ingradita si unde valorile stiute de ei isi schimba sensul si ajung sa fie pretuite abia dupa ce acestea sunt pierdute.

Persoanele private de libertate custodiate in Penitenciarul Braila, participante la dezbatere, au intarit informatiile teoretice transmise cu relatari din experienta proprie despre consecintele incalcarii legii si a deciziilor nepotrivite pe care le-au luat anterior. De asemenea, au transmis elevilor prezenti la activitate, mesaje pertinente care invita la reflectie si respectarea normelor sociale dezirabile.

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>