Published On: mie, apr. 10th, 2019

Ajutor de 25.000 de lei de la stat pentru gospodariile izolate

Astazi va demara un program de finantare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), ce va permite ca o parte dintre proprietarii de gospodarii din tara noastra sa primeasca un ajutor financiar consistent de la autoritati pentru a-si cumpara si instala panouri fotovoltaice. Lansarea acestui program ce vizeaza cresterea eficientei energetice, dar si reducerea poluarii prin producerea de energie electrica din surse regenerabile a fost anuntata recent de AFM.

In data de 10 aprilie 2019, AFM lanseaza prima editie a unui program ce va permite celor ce detin gospodarii neracordate la reteaua electrica sa primeasca bani pentru instalarea de panouri solare electrice.

Astfel, prin programul AFM, autoritatile din tara noastra vor sa-i ajute pe cei care detin gospodarii izolate si neracordate la reteaua electrica sa-si monteze panouri fotovoltaice. Mai exact, vizati de aceasta masura sunt cei ce au o casa situata la o distanta de cel putin doi kilometri fata de reteaua nationala de distributie a energiei electrice.

Potrivit comunicatului AFM, Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice va demara in data de 10 aprilie si se va incheia in data de 10 iulie.

In perioada cuprinsa intre 10 aprilie si 10 iulie 2019, cei ce detin gospodarii izolate si neracordate la reteaua electrica nationala vor putea solicita autoritatilor pâna la 25.000 de lei pentru cumpararea si instalarea de panouri fotovoltaice. Dupa cum se precizeaza in anunt, banii nu se vor primi toti odata, ci esalonat, pe toata durata implementarii proiectului.

Pentru acest an, programul are alocata suma de 230 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca de finantarea de 25.000 de lei vor putea beneficia peste 9.000 de gospodarii. Finantarea este nerambursabila si acopera integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adica cei interesati nu vor fi nevoiti sa plateasca niciun ban pentru cumpararea si instalarea panourilor.

Programul de finantare vizeaza crestea eficientei energetice a locuintelor si imbunatatirea calitatii aerului, prin producerea de energie electrica din surse regenerabile si prin reducerea cantitatii de combustibili conventionali (carbune, motorina, gaz natural etc.) utilizati.

 

Comentarii

comentariu

About the Author