Published On: mar, mart. 19th, 2019

Fost deputat de Braila condamnat definitiv la inchisoare cu executare

Fost deputat de Braila in doua mandate, din 2008 pana in 2016, Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 4 ani si 8 luni inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor.

Un complet de cinci judecatori de la Instanta suprema i-a respins apelul lui Rizea si a mentinut condamnarea data de instanta de fond. Rizea are de platit suma de 300.000 de euro. A fost trimis in judecata de DNA sub acuzatia ca a pretins in mod direct de la omul de afaceri Lucian Coltea suma de 300.000 de euro, disimulata sub forma a doua contracte de imprumut fictive. Banii au fost ceruti in schimbul promisiunii lui Rizea, indeplinita ulterior, ca va interveni la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) si la Primaria comunei Chiajna astfel incat sa fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor doua autoritati.

„Potrivit intelegerii anterioare, in cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Coltea Lucian suma totala de 300.000 euro, pentru ca in schimb sa intervina la nivelul celor doua autoritati, astfel incat o persoana din familia lui Coltea Lucian sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv ca omul de afaceri sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu Primaria comunei Chiajna”, sustineau procurorii. Pentru a se ascunde adevarata provenienta a sumei de 300.000 de euro primita de Rizea, au fost intocmite patru contracte de imprumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat ca in decembrie 2015, dupa declansarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori si le-a cerut sa nu spuna adevarul organelor de urmarire penala. El le-a promis celor doi ca, daca va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Desi nu este brailean la origini, Cristian Rizea a devenit deputat de Braila in mandatul 2008-2012, fiind o varianta impusa de la Centru pe listele Aliantei politice PSD + PC. Ulterior acesta a mai obtinut un mandat de parlamentar tot la PSD Braila, in colegiul uninominal 5, in perioada 2012 – 2016. Pana in 2013, Rizea a fost presedinte PSD Diaspora, iar in 2015 devenise presedintele PSD in Sectorul 5 din capitala. La alegerile locale din 2016, Rizea a rupt legaturile cu social-democratii pentru a candida la Primaria Sectorului 5 din capitala, inscriindu-se pe listele Partidului Romania Unita (PRU).

Sursa agerpres

Comentarii

comentariu

About the Author