Published On: mie, mart. 13th, 2019

Celebrul POLIDIN din nou pe piata romaneasca

Productia de vaccinuri, intre care celebrul polidin si cel antigripal, va fi reluata la Institutul Cantacuzino din 2019, dupa ce vor fi indeplinite toate conditiile pentru obtinerea autorizatiilor pe care acesta le-a pierdut din februarie 2010, promite ministrul Apararii, Mihai Fifor. Insa cea mai mare problema cu care se confrunta Institutul, care si-a pierdut locul in topul mondial al cercetarii in domeniul produselor imunologice din cauza subfinantarii, este cea a lipsei de specialisti. Fifor se plange ca, in acest moment, 500 de posturi sunt neocupate.

“Daca am preluat o institutie in ruina si, iata, dupa 10 luni, incepe din nou sa aiba consistenta si incepe sa aiba un parcurs stabil si foarte bine definit, ei bine, anul viitor, incepem productia pe anumite segmente. (…) Avem proiectele pentru productia Polidinului si o sa revenim in piata cu Polidinul, (…) productia pentru Cantastim, de asemenea extrem de cautat in piata la vremea sa, si incepem sa pregatim personalul pentru aria de vaccin gripal”, a afirmat Mihai Fifor, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Institutul Cantacuzino.

Cele doua vaccinuri medicamente nu se mai produc din 2012, dupa ce autorizatia a fost retrasa de Agentia Medicamentului. Motivul era ca materia prima si aparatura de productie nu mai respecta normele europene, scrie stiinta-mister.ro

Cum a aparut Polidinul

In perioada anilor ’60, francezii, polonezii, elvetienii si nemtii aveau deja pe piata tratamente injectabile care aveau rol imunostimulator. Acestea erau astfel concepute pentru a combate multe tipuri de infectii cauzate de bacterii.

Afland despre aceste produse menite sa lupte cu numeroase boli, mai multi cercetatori romani, au decis sa elaboreze si ei un vaccin pornind de la ideea europenilor. Toate substantele folosite pentru Polidin au fost romanesti.

Specialistii respectivi au testat pe ei acest „vaccin“. Oamenii de stiinta erau pe atunci foarte tineri si plini de entuziasm cand s-au apucat de lucru. Sylvia Hoisie (89 ani), fosta sefa de productie a Polidinului, marturiseste ca in etapa finala, atat ea cat si cei din echipa si-au injectat 6 zile la rand, 2 ml de solutie, noteaza ecopres.ro. Rezultatele au fost bune. 6 ani au durat pana s-a produs si pana s-au efectuat teste de laborator pe animale, pentru a afla daca este bun sau nu pentru populatie. Dupa ce savantii au testat pe pielea lor produsul, de abia apoi a fost scos pe piata polidinul.

Ingrediente active

Probabil ca ar fi costat mult prea mult sa aduca substante din afara si poate ca nu s-a dorit preluarea integrala a substantelor din strainatate ci s-a vrut sa se descopere un nou imunostimulator, evident avand o noua formula chimica la care sa foloseasca numai materii romanesti. Potrivit cercetatoarei mentionate mai sus, la conceperea vaccinului, s-au folosit microbi indigeni, iar tulpinile acestora erau preluate de la oamenii bolnavi. De asemenea, medicamentul injectabil mai continea urmatoarele ingrediente: bila de bou, fenol, apa distilata si clorura de sodiu.

La inceput, in primii ani de productie a Polidinului, neexistand aparatura necesara pentru acest lucru, produsul era pus in fiole, manual. De abia din 1970, imunostimulatorul romanesc a putut fi fabricat cu ajutorul unei aparaturi moderne.

Folosit pentru preventia infectiilor

Medicii il recomandau iarna si primavara pentru a preveni infectiile de factura respiratorie. De asemenea, ginecologii indicau injectiile cu Polidin pentru tratarea problemelor ginecologice feminine, cum ar fi anexitele.

Iesirea de pe piata a Polidinului

Pentru ca Romania sa intre in Uniunea Europeana a trebuit sa se pregateasca cu cativa ani inainte. Astfel ca, a fost necesar sa se efectueze anumite schimbari, iar industria farmaceutica a fost si ea vizata.

O cerinta a Uniunii Europene a fost ca productia medicamentelor sa se faca cu ajutorul computerelor. Au trebuit sa fie refacute circuitele de productie, a explicat pentru Adevarul, medicul Sylvia Hoisie. Cele initiale practic se intersectau cu cele refacute, deoarece romanii nu mai aveau voie sa foloseasca substantele romanesti, ci doar pe acelea standardizate. Acestea nu s-au mai potrivit cu cele cu care lucrau. Treptat, productia Polidinului a inceput sa scada.

Sursa extranews.ro

Comentarii

comentariu

About the Author