Published On: lun, feb. 25th, 2019

Romania este laudata lumii pentru progresele realizate in tratarea AVC / Multe vieti vor fi salvate

Saptamana trecuta, la Cluj, in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” a avut loc, sub coordonarea profesorului in neurologie dr. Dafin Muresanu, Scoala Doctorala in Neurostiinta.

Acest eveniment medical a adus invitati de renume mondial in amfiteatrul Universitatii, precum presedintele Organizatiei Mondiale de Stroke (WSD), prof. Michael Brainin, profesorul Naran Bornstein, directorul WSD si presedintele Societatii de Neurologie din Ungaria, prof. Laszlo Csiba. Alaturi de ei a fost si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care, in cadrul acestui eveniment a anuntat implementarea oficiala a programului national de Stroke (Accident Vascular Cerebral), introducand o metoda revolutionara de tratament, care poate salva viata pacientilor, in toate spitalele de profil din tara.

“Actiunea prioritara pentru tratamentul interventional al AVC” este programul Ministerului Sanatatii, prin care Romania a reusit anul acesta sa extinda numarul de unitati medicale speciale, de la 10 la 43. Prin acest program, pacientii cu accident vascular cerebral (AVC ischemic acut) pot beneficia de tratament prin tromboliza intravenoasa in primele 4 ore si jumatate de la debutul primelor simptome.

Pentru ca aceasta realizare de exceptie sa fie posibila, Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral si colaboratorii sai romani, precum Societatea Romana de Neurologie, Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii au derulat programe intense, axate pe cercetarea stiintifica medicala. Potrivit presedintelui World Stroke Organization, prof. dr. Michael Brainin “aceasta performanta extraordinara realizata de catre factorii decidenti impreuna cu specialistii de top ai neurologiei romanesti, transforma Romania intr-un exemplu elocvent pentru multe alte tari din Europa, dar si din afara acesteia”. In cadrul evenimentului de la Cluj Napoca au fost prezenti peste 200 de medici neurologi si cercetatori de top, din tari precum SUA, Austria, Germania, Israel, Elvetia, Ungaria si Italia.

Austriacul Michael Brainin, presedintele WSO, a spus: “Riscul de a avea un accident cerebral vascular este de 1 la 3. Riscul de a avea un AVC in Europa de Est este aproape la fel. Deci eficienta unitatilor de Stroke este enorma”.

La conferinta sustinuta in cadrul evenimentului, ministrul Sanatatii a facut o dezvaluire tulburatoare, pusa in lumina statisticilor care arata ca AVC-ul face tot mai multe victime: “In domeniul AVC pasii au fost mai inceti, nu asa cum ne-am dorit. Ma intorc la statistici, care spun ca AVC-ul este o problema majora de sanatate publica, reprezentand a doua cauza de mortalitate cat si de dizabilitate in randul populatiei.”

Sursa evz.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>