Published On: mar, feb. 12th, 2019

PSD si PNL umar la umar in topul preferintelor romanilor

PSD și PNL sunt umar la umar in optiunile electoratului, releva un sondaj de opinie realizat in ianuarie și februarie 2019 de INSCOP la comanda Fundatiei Konrad-Adenauer.

Astfel, dintre romanii care vor merge la urne la alegerile europarlamentare din acest an, 27,8% intentioneaza sa voteze cu PSD, iar 26,7% cu PNL. Urmeaza USR cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%. De precizat ca sondajul a fost demarat inainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS pentru formarea Aliantei 2020, motiv pentru care cele doua formatiuni au fost testate separat. Ar mai depași pragul electoral Pro Romania, care este cotata cu 6,6% din intentia de vot, și UDMR care ar obtine 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intentia de vot doar 4,4% dintre respondenti, in timp ce 1,5% au ales PNTCD și 0,8% DEMOS.

Potrivit sondajului, comparativ cu luna noiembrie 2018, procentele cu care este cotat PSD raman aproape neschimbate  (27,4% in noiembrie, fata de 27,6% in ianuarie – februarie), in timp ce PNL caștiga 2,6 procente din intentia de vot. Celelalte partide nu inregistreaza evolutii majore.

Insa, comparativ cu iulie 2017, PSD a scazut aproape 20 de procente, in urma cu doi ani fiind cotat cu un scor de 44,7%. In același interval, PNL a inregistrat o creștere de doar 0,5 puncte procentuale. Partidele care au profitat insa cel mai mult de pierderile PSD au fost USR (+5%), ALDE (+2%), MRI / PLUS (+4%), Pro Romania (+6%).

Autorii sondajului precizeaza ca optiunile de vot publicate in cadrul acestui studiu sociologic reflecta opiniile alegatorilor raportate la un eșantion reprezentativ de aproape 55% din populatia cu drept de vot rezidenta in Romania. Sondajul Inscop Research a fost realizat in perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Volumul eșantionaului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1080 persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani și peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>