Published On: lun, feb. 11th, 2019

Programul Prima Casa risca sa dispara dand startul declinului pietei imobiliare

Votarea bugetului de stat pe 2019 va aduce si aprobarea plafonului pentru reinceperea derularii programului “Prima Casa“. Pe langa impunerea unei limite de varsta si a unui nivel mai mare al avansului, ramane de vazut cate banci vor mai intra in acest program in 2019, potrivit Economica.net. Pana nu demult, programul Prima Casa a fost motorul principal al creditarii bancare. In ultimii doi ani, institutiile de credit au continuat sa intre in acest program doar datorita faptului ca un astfel de produs le mai ajuta sa vanda un card de credit, un descoperit de cont sau chiar un credit de nevoi personale.  Astfel merita sa piarda putin, dar sa castige pe celelalte parti.

La felul in care arata acum, paradigma creditului Prima Casa plus taxa pe activele bancare este de-a dreptul irational sa mai acorzi imprumuturi Prima Casa, spun unii bancheri. Dupa introducerea taxei pe lacomie, costurile oricum mari ale acestui produs au ajuns la minimum 7,5%, ceea ce inseamna ca bancile ar accepta sa dea credite Prima Casa cu o pierdere asumata de minimum 2%.

Februarie este luna in care bancile isi redefinesc strategiile pe 2019 in functie de OUG 114. In a doua jumatate a lunii februarie sunt asteptate si delagatii ale actionarilor bancilor prezente in Romania care vor decide, in functie de datele prezentate, care va fi viitorul plan de dezvoltare.

Astfel, o serie de banci au decis deja stoparea oricarui tip de investitii si odata cu acestea punerea in ecuatie a unor programe cu garantie guvernamentala, care intre timp au devenit neprofitabile si chiar generatoare de pierderi.

”Va fi un recul, fara indoiala, cu noile masuri de creditare. Noi speram ca programul Prima Casa sa continue, pentru ca este singurul program care sustine piata imobiliara in acest moment. Este singurul instrument de creditare, din ultima perioada, care ajuta in mod constant, piata imobiliara si ne asteptam din partea bancilor si la alte instrumente de creditare, data fiind inasprirea conditiilor la programul Prima Casa”, a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche. Totodata acesta declara ca fara programul Prima Casa nu am mai avea piata imobiliara, face parte din economia romaneasca, in momentul asta, pentru ca nu exista piata imobiliara fara creditare.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>