Published On: mar, feb. 12th, 2019

Eurespal interzis de Agentia Nationala a Medicamentului

Eurespal, interzis de Agentia Nationala a Medicamentului din Franta.  Autoritatile franceze au decis sa retraga de pe piata medicamentul in toate formele sale: siropul de tuse, dar si pastilele de tuse care contineau substanta activa fenspirida.

Medicii sustin ca administrarea de Eurespal la copii, dar si la adulti, poate provoca afectiuni cardiace.

Producatorul a cerut medicilor sa nu-l mai prescrie, iar cei care fac deja tratament cu Pneumorel, in Romania- Eurepsal, trebuie sa inceteze imediat si sa duca flacoanele sau cutiile ramase la distrugere.

Agentia franceza a medicamentului ANSM a fost anuntata de catre producatorul Laboratoires Servier de decizia de retragere de pe piata a medicamentului ce contine substanta activa fenspiri- Pneumorel in Franta, Eurespal in Romania- din cauza noilor dovezi de crestere a riscului de aritmii cardiace prin alungirea QT. In Romania mai exista si un alt preparat cu fenspirid  – Epistat.

“Acest medicament se prescrie in tratarea infectiilor respiratorii acute, ca antiinflamator, antitusiv si secretolitic, adica opreste tusea si secretia de mucus. Iar in afectiuni cronice, in cazul bronsitei cronice, bronhopatia cronica obstructiva, pentru ameliorarea tusei. Se prescrie inclusiv copiilor. Exista alte preparate care sa-l inlocuiasca, de la siropuri din plante pana la alte medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor amintite”, explica dr. Raluca Voda, medic de familie.

Potrivit medicilor si farmacistilor, producatorul Eurespal a cerut retragerea medicamentului si de pe piata din Romania. Cu toate acestea, nu s-a primit nicio notificare potrivit careia substanta activa – fenspiridum – ar putea fi scoasa de pe piata.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>