Published On: mie, feb. 20th, 2019

Drag de Dragobete / Spectacol de muzica, poezie, coregrafie si fashion la Braila

Pe 24 februarie romanii sarbatoresc Dragobetele. Ziua lui Dragobete, zeul tineretii, al veseliei si al iubirii are origini stravechi.

Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si transformat ulterior intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Dragobete (numit si “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”) este fiul babei Dochia. Dragobete a ramas pana in ziua de astazi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Spre deosebire de micul poznas Cupidon, zeul iubirii la romani sau Eros, la greci, care trage cu arcul si sageteaza inimi care se umplu de dragoste oarba, pe loc, Dragobetele nostru este un simbol al masculinitatii, al iubirii mature.

El este ca un Fat Fumos care cucereste inimi, motiv pentru are a fost si el metamorfozat intr-o planta de dragoste care-i poarta numele.

Dragobetele traditional se sarbatoreste pe 24 februarie, insa  specilastii in folclor si etnografie sustin ca sarbatoarea se afla in preajma zilelor Babei Dochia si a echinoctiului de primavara.

Va invitam vineri, 22 februarie 2019, incepand cu ora 18.00, la Teatrul “Maria Filotti”, la evenimentul “Drag de Dragobete”.

Ora 17.30 – Primirea invitatilor si oferirea unor mici simboluri invitatilor din partea organizatorilor

Ora 18.00 – Cuvant de deschidere sustinut de Dl Lucian Sabados, Directorul Teatrului “Maria Filotti” Braila

Ora 18.05-18.20 – Moment folcloric sustinut de  Maria Ciocan si Marta Oprea cu acompaniament Orchestral

Ora 18.20-18.23 – Moment coregrafic sustinut de eleva Antonia Dutu, clasa a IV-a, Liceul de Arte “H.Darclee”, prof. indrumator Raluca Rotarescu. In program: “Tarantella”

Ora 18.25-18.35 – Moment poetic sustinut de actorii Tetrului “Maria Filotti” Braila, Zane Jarcu, Flori Popa si Catalina Nedelea

Atmosfera sonora (pian) Lucian Sabados.

Ora 18.35-18.40 – Moment Muzica Folk sustinut de actrita Wanessa Radu.

Ora 18.40-18.55 – Moment Muzica Usoara sustinut de elevi ai Liceului de Arta “Hariclea Darclee”.

Ora 18.55-19.00 – Moment coregrafic II- sustinut de eleva Antonia Dutu, Liceul de Arta “Hariclea Darclee”,profesor indrumator Raluca Rotarescu. In program “Esmeralda” din baletul “Cocosatul de la Notre Dame”.

Ora 19.00-19.15 – “De la Ie la fashion” – prezentari insotite de comentarii video sustinute de Florentina Giol –creatoare de moda si Corina Ciuraru-colectionar(Biblioteca Judeteana “Panait Istrati”).

Comentariul video si proiectii-Anca Cismaru si Stefan Cudalbeanu

Ora 19.15-19.30 – Concert TRUPA ANTIC

Ora 19.30-19.40 – Prezentare de moda (Hol Monumental) – sustinuta de creatoarea Florentina Giol.

FLORENTINA GIOL va invita la un eveniment dedicat iubirii de frumos – Lansarea colectiei EGO.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-