Published On: lun, ian. 28th, 2019

Romanii din Italia /  Printre principalii beneficiari ai venitului de cetatenie

Venitul de cetatenie, promis cetatenilor italieni saraci, dar şi strainilor rezidenti de cel putin 10 ani in Italia, care au o situatie economica precara reprezinta o mana cereasca si pentru multi romani.

Masura, care are scopul de a combate saracia, urmeaza sa intre in vigoare de la 1 aprilie 2019.

Pentru a fi eligibili, solicitantii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care: sa fie cetatean italian sau sa locuiasca legal in Italia de cel putin zece ani, sa aiba un venit de sub 9.300 de euro pe an,sa nu detina active imobiliare cu o valoare de mai mare de 30.000 de euro si nici autoturisme care valoreaza mai mult de 6000 euro.Durata acestui ajutor nu poate depasi 18 luni.

Venitul de cetatenie confera dreptul fiecarui cetatean sa aiba un venit minim garantat de 500 euro lunar, la care se adauga un venit de 280 euro/luna pentru plata cheltuielilor aferente chiriei și intretinerii locuintei. Daca solicitantul are un venit inferior acestei valori, statul italian va plati doar diferenta pana la realizarea plafonului minim stabilit. Aceasta diferenta platita de stat nu poate fi sub valoarea de 480 euro pe an.

Daca solicitantul este o persoana singura și fara venituri, va primi toata contravaloarea ajutorului de 500 euro pe luna, la care se adauga 280 euro pe luna ca suport locativ, in cazul in care nu are o locuinta, va beneficia de tarife speciale la energie electrica și alimentarea cu gaze naturale. Familiile cu mai multi membri vor primi contravaloarea venitului de cetatenie conform unor grile specifice calculate de catre INPS, pe baza nucleului familial și a veniturilor realizate. Cererile vor putea fi depuse la oficiile poștale sau la centrele de asistenta fiscala (CAF) incepand cu 1 martie 2019, iar evaluarea lor se va face de catre Institutul National de Protectie Sociala (INPS).

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>