Published On: mie, ian. 30th, 2019

Italienii le duc dorul romanilor

Italia a inceput sa se confrunte cu fenomenul migratiei. Cei mai multi aleg sa plece in tari cum ar fi Marea Britanie sau Zona Americii de Nord dar si in reginea de nord a Italiei, in Trentino, Alto Adige, unde nivelul de trai este mult mai ridicat decat in sud. Daca in nord s-a observat o crestere semnificativa a salariilor in ultimii ani, in sudul Peninsulei nu au existat schimbari nici salariale, nici in privinta conditiilor de munca. Multe sectoare ar fi fost afectate daca nu s-ar fi inregistrat prezenta strainilor care sa acopere acest deficit. O astfel de categorie o reprezinta ingrijitoarele pentru persoanele varstnice, bonele, persoanele care se ocupa cu curatenia. Problema abia acum incepe, strainii acestia decizand si ei sa plece in cautarea unui trai mai bun.

Ziarul Il Manifesto aduce in discutie o problema de actualitate cu care incepe sa se confrunte indeosebi partea de sud a Italiei, si anume plecarea ingrijitoarelor straine si implicit a romancelor. Conform datelor din ultimii ani, numarul ingrijitoarelor de origine straina ajungea la 400.000-450.000. Strainii parasesc treptat orasele pentru a merge in alte zone sau pentru a reveni in tara, dupa ce au pus cativa bani deoparte. “Fara aceste ingrijitoare multe familii nu s-ar fi descurcat si sute de mii de batrani ar fi ajuns in azile sau abandonati, in situatia in care majoritatea familiilor nu au venit suficient pentru a le plati intretinerea in centre specializate. Prin urmare ingrijitoarele straine pleaca din sud si sunt inlocuite doar partial cu forta de munca locala deoarece este dificil sa gasesti o femeie de-a locului care sa stea toata ziua, ba chiar si noaptea in casa unui batran bolnav.” relateaza Il Manifesto.

Acest fenomen pune pe ganduri institutiile sociale din Italia, obligate fiind sa ia masuri. Daca nu, in viitorii ani batranii vor deveni victime ale abandonului si singuratatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>