Published On: mar, ian. 8th, 2019

EXCLUSIV: Destinul dramatic al unei familii brailene. Sotia, “turnatoare” la Securitate, iar sotul, ucis la Revolutie

Share This
Tags

In anul 1988, Sarnachi Elena, astazi in varsta de 50 de ani, era camerista la Hotelul “Braila”, locul unde se cazau majoritatea strainilor care vizitau orasul de la Dunare. In acel an, tanara este recrutata de Securitate ca persoana de sprijin, pentru “incadrarea informativa a cetatenilor straini”. La data de 16 iunie 1988, capitanul Stoian Cristache de la Inspectoratul Judetean de Securitate intocmeste un raport prin care se descrie modul in care braileanca a fost recrutata.

Elena era casatorita cu Sarnachi Costel, un canotor ce a fost legitimat si la Clubul Sportiv “Dinamo” din Bucuresti, unde a fost coleg cu Ivan Pataichin, celebrul campion olimpic. Impreuna au o fiica, nascuta in anul 1986.

Camerista oferea Securitatii informatii despre contactele cetatenilor romani cu cetateni straini,  sub numele conspirativ de “Simona”.In perioada comunista, discutiile cu strainii, in afara cadrului oficial si fara raportarea imediata a acestor contacte, erau sanctionate, fiind considerate actiuni potrivnice regimului.

Chiar daca depasea cadrul stabilit la recrutare, Elena a “turnat” la Securitate chiar si o profesoara, pentru ca a participat, impreuna cu un grup de elevi, la sluja de Pasti de la Manastirea “Cocos”. Acest fapt a fost semnalat organelor de represiune ca fiind “o atitudine potrivnica” regimului politic, de catre “Simona”.

Ultima nota informativa a Elenei Sarnachi catre Securitate a fost data in data de 13 decembrie 1989. Dupa fix 10 zile, sotul acesteia era impuscat in apropierea Primariei Braila.

Daca sotia, in calitate de colaborator al Securitatii a suprimat dreptul altor oameni la libertatea constiintei si religiei, dar si dreptul la viata privata, sotul a fost unul dintre eroii martiri ai Revolutiei din 1989.

In seara zilei de 23 decembrie, Sarnachi Costel, tatal unei fetite de trei ani, iese in fata blocului, de pe Calea Calarasilor nr.56, langa Casa Tineretului, pentru a fi alaturi de semenii sai, care isi doreau inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu. In jurul orelor 21.00 este impuscat, murind pe loc. Familia il inmormanteaza dupa 5 zile de la deces, pe 28 decembrie.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author