Published On: mie, ian. 23rd, 2019

Ce loc a avut orasul de la malul Dunarii candva… Cuza ramane pentru Braila o legenda

Joi, 24 Ianuarie, in Braila ceremonie dedicata Unirii Principatelor din 1859  va avea loc la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la capatul bulevardului Cuza. Evenimentul va incepe, ca de obicei, la ora 11.00, cu un ceremonial militar constand in semnalul trompetului, marsul de intampinare, prezentarea onorului, salutul Drapelul de Lupta si trecerea in revista a garzii de onoare, intonarea Imnului National al Romaniei.

In jurul orei 12.00, dupa depunerea de jerbe si buchete de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, toti cei prezenti vor fi invitati sa se prinda in Hora Unirii, pe muzica fanfarei Garnizoanei.

Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si Tara Romaneasca sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari, a cunoscut o etapa decisiva, care s-a dovedit a fi ireversibila, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica.

Dintotdeauna, Cuza a fost pentru galateni un mit, o legenda si e firesc sa fie asa pentru ca parcalabul de Galati a devenit primul domnitor al Romaniei moderne.

Citand volumul „Miscellanea Historica et Archeaelogica”, scos in 2009 la Editura Istros la Muzeul Brailei, cercetatoarea vorbeste despre 13 boieri unionisti moldoveni, arestati la ordinul lui Mihail Sturza. Sase dintre cei 13 urmau sa plece prin Galati catre Constantinopol, unde trebuia sa fie inchisi – printre acestia era si colonelul, pe atunci, Alexandru Ioan Cuza.

George Ghica, fost guvernator al Galatiului, si un medic pe nume Martin l-au rugat pe vice-consul sa intervina pe langa oficialii turci pentru ca arestatii sa nu ajunga intemnitati in Imperiul Otoman. Pe langa aceasta rugaminte, planul lui Ghe. Ghica si Mavrogheni, riscant de altfel era de a fi atacate pe drum barcile care  transportau prizonierii pe fluviu. Un alt plan ar fi insemnat ca prizonierii carora li se ceruse cuvantul de onoare ca nu vor evada, sa fuga totusi sub protectia vice-consulatului britanic de la Braila, implicand insa pe britanici, care trebuia sa se arate neutri. Austriecii fusesera instiintati de prizonieri, printr-un mesaj secret de noapte, ca Alexandru Cuza si Alexandru Moruzi urma sa fie chiar impuscati pe drum de catre paznici!  Prizonierii primesc insa salvatoare pasapoarte austriece, care le asigura imunitatea. Astfel, a fost salvat omul cel mai important al viitoarei Uniri!

Cuza fusese numit chiar inaintea arestarii director al Ministerului din Launtru (adica de Interne). Mai tarziu, peste un deceniu, in apropierea Unirii, Cuza a demisionat din functia de parcalab de Galati, unde facuse treaba excelenta, fiind remarcat si de consulul Frantei de la Bucuresti; era deputat de Galati, ridicat in mod exceptional la rangul de colonel si facut comandant al armatei Moldovei de catre caimacamul (guvernatorul pus de turci) al Moldovei, Nicolae Vogoride, care credea ca il putea astfel cumpara pe roman. Printul Moruzi avea sa ajunga mai tarziu cel mai mare (si de doua ori) primar al Galatilor

In centrul Galatiului, in imediata apropiere a Palatului Prefecturii si a Catedralei Arhiepiscopale „Sf Nicolae si Sf Andrei”, ambele inaugurate la inceputul secolului 20 de Principele Ferdinand si Principesa Maria, se afla o cladire la fel de legendara, Casa Cuza, in care si-a petrecut copilaria si o buna parte din viata Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Romaniei moderne. Acesta a locuit acolo si dupa casatoria cu Elena, in 1843, si in perioada in care a fost parcalab de Galati.

Ce frumos este sa auzi astfel de evenimente in acest oras…..Ce loc a avut orasul de la malul Dunarii candva…

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>