Published On: mie, nov. 14th, 2018

STOP! victimelor pe trecerile de pieton Zebra 3D, solutie ingenioasa pentru prevenirea accidentelor

Tara noastra se afla pe primul loc intr-un clasament al tarilor Uniunii Europene in ceea ce priveste decesele din accidente rutiere, atunci cand este avut in vedere raportul dintre numarul de victime si populatia totala, potrivit Eurostat.

In Romania au murit, in 2017, 1.951 de oameni in accidente rutiere, anul 2008 fiind cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morti. Multe dintre aceste accidente se petrec in orase, la trecerile de pieton, unde tot mai multi pietoni isi pierd viata din cauza neatentiei soferilor, care sunt obositi, nu au o vedere buna, folosesc telefonul mobil la volan sau pur si simplu trecerea nu este foarte bine semnalizata.

In acest context, Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ, au demarat o ampla campanie de responsabilizare prin care isi doreste sa combata acest ingrijorator fenomen si au instalat trecerile de pieton 3D. Campania a debutat in Bistrita, se desfasoara in perioada iulie – decembrie 2018, iar datorita succesului de care s-a bucurat in rand pietonilor si soferilor, acest proiect va fi extins la nivelul national.

“Practic, am preluat ideea din picturilor 3D si am creat iluzia trecerilor de pietoni tridimensionale. Intr-adevar, nu intotdeauna este vina soferului, care ar trebui sa incetineasca atunci cand se apropie de zebra, insa de cele mai multe ori trecerile de pietoni sunt foarte slab semnalizate, vopseaua si-a pierdut din consistenta, luminile lipsesc in acele zone, fapt pentru care pericolul de accident devine tot mai mare. Prin instalarea acestor treceri 3D, dorim sa le generam soferilor iluzia ca in fata lor se afla un obstacol si sunt obligati sa incetineasca, asa cum de fiecare data o fac atunci cand se apropie de celebrele limitatoare de viteza. Aceasta campanie s-a bucurat de un succes foarte mare, atat in rand pietonilor care se simteau mereu in pericol atunci cand doreau sa traverseze, cat in randul soferilor, care din motive obiective sau subiective, nu incetineau cand se apropiau de trecerea de pietoni. Dorim sa extrapolam acest proiect in mai multe orase din tara si sa contribuim la reducerea accidentelor in care sunt implicati pietoni”, declara psiholog principal Ionel Simionca, vicepresedintele Asociatiei PsihoTrafiQ si co-organizator al proiectului “PietOM”.

Fenomen scapat de sub control din cauza telefonului motiv la volan

Neatentia la volan, in special utilizarea telefonului mobil in timpul sofatului, reprezinta una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T in 2015 arata ca un procent de 70% dintre soferi sunt distrasi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje in timp ce conduc si 27% socializeaza pe Facebook.

Chiar daca se constata o scadere de peste 40% din 2008 pana in 2017 a accidentelor rutiere mortale din Romania, prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei PsihoTrafiq, afirma ca exista din ce in ce mai mult accidente se produc din cauza ca soferii utilizeaza telefonul mobil la volan. “La o scurta observatie empirica, constatam ca din 10 soferi, mai mult de jumatate dintre ei se uita in jos spre telefonul mobil, si nu inainte, cum este normal. In special, acest comportament este mai des intalnit la tineri, iar in contextul lipsei de experienta si a adrenalinei, acestia pot pierde foarte usor controlul volanului si pot pune in pericol propria viata si a celorlalti participanti la trafic. Fara doar si poate, este un fenomen care a scapat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi si introducerea trecerilor 3D in orasele din Romania”, afirma prof. univ dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologiei si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ. Daca totusi trebuie sa raspundem la un apel urgent in timp ce ne aflam la volan, specialistul recomanda soferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpararea unui dispozitiv care conecteaza telefonul mobil la masina. In acelasi timp, coordonatorul campaniei nu le recomanda soferilor sa foloseasca un handsfree cu fir deoarece exista oricand riscul ca firul sa se incolaceasca in jurul volanului si sa ii creeze probleme de manevrare.

Campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, nominalizate de foruri europene

Asociatia “PsihoTrafiQ” a derulat, in ultimii ani, campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psihologul principal Ionel Simionca – vicepresedintele Asociatiei, in vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce in ce mai multi soferi. Printre acestea, amintim campaniile nationale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” si “Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare sociala care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeana a Sigurantei Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016). Totodata, Asociatia organizeaza cursuri de formare, adresate psihologilor, menite sa formeze din ce in ce mai multi experti in psihologia transportului, care sa promoveze educatia rutiera si atitudinile responsabile in trafic. Mai multe informatii gasiti pe www.psihotrafiq.ro.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>