Published On: mie, nov. 28th, 2018

“Masa calda in scoli”

La inceputul lunii noiembrie a fost  aprobata Ordonanta de urgenta privind continuarea programului national Masa calda in scoli, destinat prescolarilor si elevilor din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.

Bugetul alocat programului a crescut de la 30,7 milioane de lei la aproape 46,7 milioane de lei, ceea ce a permis majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, atat cat prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.

Ca element de noutate, in vederea evitarii organizarii a doua proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de catre compartimentele de specialitate din cadrul primariilor, noua ordonanta de urgenta prevede trecerea de la an scolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuitatii programului-pilot.

De asemenea, pentru evaluarea corespunzatoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioada mai lunga de timp, fiind necesara continuarea pilotarii pentru cel putin un ciclu de invatamant.

In urma pilotarii programului in anii precedenti, s-au constatat o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor directi si indirecti, dintre care amintim: scaderea ratei abandonului scolar, diminuarea absenteismului si a intarzierilor la prima ora, formarea deprinderii la copii a unei alimentatii sanatoase, consolidarea relatiei familie-scoala prin implicarea parintilor in educarea copiilor in privinta unei alimentatii sanatoase si reducerea migratiei elevilor din unitatile de invatamant din mediul rural catre unitatile de invatamant din mediul urban.

Implementarea Programului-suport constituie una dintre masurile de prevenire si, totodata, de interventie cu influenta asupra parasirii timpurii a scolii in Romania, masura prevazuta si in Programul de Guvernare 2017.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>