Published On: joi, nov. 15th, 2018

EXCLUSIVITATE / Atacatorul de la Mall are prieteni care sustin rezistenta Palestinei in razboiul cu Israelul / “Sunt musulman, ma intalnesc cu terorismul”, zice unul dintre ei

Nu numai faptul ca isi dorea “o tara ca afara” pare sa-l fi determinat pe Marius Parfenie sa comita atentatul de duminica trecuta, cand a ranit 10 persoane, intr-o cursa nebuneasca a mortii. Biletele gasite de anchetatori in care teroristul isi descria viitorul atac au radacini mult mai adanci si par sa aduca un strop de lumina in mecanismul care a determinat tragedia de la Braila.

Asa cum subliniam si aici, cele mai multe cazuri nu sunt atacuri teroriste “constituite”, nu au in spate organizatii care sa le fi programat, atat logistic cat si operativ. Chiar si asa, numarul mare de cazuri a creat conceptul de “terorism de duminica”, de amatori. Cei mai multi dintre atacatori se inspira din actiuni comise de altii si incearca sa le reproduca.

Ei bine, ancheta Infobraila releva ca Parfenie, care vroia sa faca din Romania o tara ca Suedia, unde muncea, a gasit catalizatorul actiunii teroriste pe care a desfasurat-o la Mall chiar in tara scandinava. Reporterii nostri au aflat ca Parfenie avea foarte multi prieteni cu convingeri radicale, multi din ei sustinatori declarati ai razboiului dintre Palestina si Israel. Unul dintre acestia este Alaa Irshead, nascut in orasul Jenin din Palestina, dar care locuieste in Boras, un oras din Suedia. Palestinianul nu se fereste sa sustina deschis postul TV al organizatiei teroriste Hamas, QudsN din Ramallah, si sa promoveze si sa distribuie pe diferite retele sociale mesajele  acestui vector de propaganda. “Ne declaram responsabilitatea de a tinti un autobuz cu un număr de soldaţi de ocupatie cu o racheta”, este doar unul dintre ele.

Admirator al lui Parfenie, Alaa Irshead nu ezita sa sustina ca “Sunt musulman. Ma intalnesc cu terorismul”. Faptul ca este sustinator si promotor al unui site “Electronic Intifada”, paleste fata de declaratia anterioara.

In accest context, faptul ca Marius Parfenie, de altfel prieten si cu alti anti-israelieni, dar si cu un ofiter al Armatei Egiptului, isi pune pe 8 iulie o noua poza de profil pe o retea de socializare cu drapelul Israelului si alte trei ale Rusiei, urmate de un pumn strans care loveste si altul ridicat sugerand victoria, explicatia fiind extrem de simpla: Parfenie sustine grafic ca Israelul trebuie atacat, eventual cu sprijin din Rusia.

Toate aceste detalii arata ca Parfenie a dobandit din relatiile apropiate cu astfel de oameni idei, principii si startegii ale unor organizatii teroriste, asa cum este Hamas, dar si ca, nelipsit de importanta, raspunde celor care il felicita pentru mesajul grafic antiisraelian de sub poza de profil cu “Spasiba bartiusk” (corect scris spasibo  bratishka – nr), adica “Multumesc, frate!”.

Faptul ca DIICOT Galati a demarat o ancheta pentru a stabili daca Parfenie Marius a comis un act terorist conduce la ideea ca exista o mare probabilitate ca “pattern”-ul practicat in mai multe atacuri de pe mai multe continente sa fi functionat si in acest caz, asa cum subliniam in urma cu peste 48 de ore aici. Raman, totusi, cele sase intrebari lamuritoare, la care nu a raspuns pana acum nimeni. Iata-le:

  1. Cum au putut avea acces la obtinerea unui permis de conducere cei doi soferi implicati, in conditiile in care amandoi au avut probleme de sanatate psihica diagnosticate de medici inainte de obtinerea permisului de conducere? Cine sunt medicii care le-au acordat acest drept?
  2. S-a presupus, in ambele cazuri, ca factorul determinant al actiunii nebunesti al acestora s-ar fi produs pe fondul consumului de droguri, fie ele si “legale”, asa cum sunt etnobotanicele. Ce face Politia si SRI in acest caz? 3. Capturile de cateva grame de “iarba” sunt succesele cu care se lauda acestia. Dar unde sunt distribuitorii? Unde sunt cei care aduc “marfa” la acestia? Dar numai de “iarba” e vorba aici?!
  3. Evident, ca un consumator de droguri, indiferent de ce tip, are nevoie de resurse materiale pentru a si le procura. De unde au bani acesti atacatori, cei mai multi fara vreo sursa de venit legala care sa le permita asa ceva? Cum sursele de venit la Braila, pentru aceasta categorie de oameni sunt in majoritate ilegale, unde sunt “organele”?
  4. Modul in care este observat operativ fenomenul infractional brailean este insignifiant. Este foarte bine cunoscut ca multi braileni care obtin ilegal sume de bani si le afiseaza ostentativ. Poate Politia sa nominalizeze un caz in care s-a dovedit ca banii cu care au fost cumparati bolizii pe care ii etaleaza aceasta noua “categorie sociala” sunt obtinuti ilegal? “Categoria sociala” care rade in nas autoritailor a platit, macar o data, vreun impozit?
  5. Nu in ultimul rand trebuie luat in calcul pozitia Politiei in plan social. Daca oamenii de rand se conformeaza dispozitiilor legale in vigoare, exista cazuri cand acestia privesc cum “categoria sociala” despre care vorbeam are un tratament preferential din partea autoritatilor. Sunt autoritatile corupte sau le este teama? Cazuri rare in care sunt prezentate cazuri flagrante de coruptie sunt ingropate, ceea ce explica teama celei de a doua categorii, care se vede “neprotejata” chiar de catre proprii colegi.
  6. Cand vedeti ca inspectori sefi filmati conducand cu viteza dupa ce au petrecut pana dupa miezul noptii sunt “mutati disciplinar” in functii identice in alte judete va intrebati daca relatiile politice sunt mai puternice decat legea?

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>