Published On: mie, nov. 14th, 2018

“Drog Zombie” Drogul care face ravagii in randul tinerilor

Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Braila, s-a autosesizat cu privire la materialele aparute in presa locala braileana, in care este suspectat consumul asa-numitului “drog Zombie”.

Specialistii CPECA Braila au contactat la cele doua unitati spitalicesti la care s-ar fi putut adresa persoanele aflate sub influenta consumului de substante psihoactive – respectiv Unitatea Primiri Urgente a Spitalului Judetean Braila si Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” Braila. Din declaratiile primite din partea asistentilor sociali, nu s-au inregistrat internari cauzate de consumul de substante psihoactive in intervalul mentionat. Conform protocoalelor incheiate de catre CPECA cu cele doua unitati spitalicesti, pacientii sau apartinatorii acestora primesc la externare un pliant cu datele de contact si serviciile oferite consumatorilor de droguri si familiilor acestora de catre CPECA Braila, cu specificarea ca acestea sunt gratuite si confidentiale.

CPECA Braila deruleaza permanent activitati de informare/educare/constientizare in rândul populatiei scolare si a comunitatii in general (inclusiv in cele doaua unitati penitenciare din judet), prin intermediul proiectelor nationale, locale, campaniilor nationale si a activitatilor punctuale, la solicitarea partenerilor institutionali.

Un raspuns adaptat la problema consumului initial il reprezinta proiectul national „FRED GOES NET“, derulat si implementat cu succes incepând din anul 2011. Interventia consta intr-un interviu initial si o activitate de grup de 8 ore (Cursul FRED), adresându-se elevilor care deja au experimentat consumul de droguri, in vederea reflectarii asupra propriului comportament de consum si asupra situatiilor care conduc la acest comportament si confruntarii consumatorilor „incepatori” de droguri cu limitele personale. Scopul acestui proiect national este prevenirea instalarii dependentei, adica a trecerii de la un consum ocazional/recreational la cel problematic. In anul 2018, la Braila  au fost finalizate 7 grupuri selectate, la care au participat 60 tineri referiti de la mai multe unitati scolare si alte institutii.

In decursul anului curent, CPECA Braila a implementat proiectele nationale de traditie ale Agentiei Nationale Antidrog: „Mesajul meu Antidrog”, „Necenzurat”, „Fred Goes Net – interventii timpurii pentru consumatorii notificati pentru prima oara”, “ABC-ul emotiilor” si “Cum sa crestem sanatosi”, precum si campania nationala de prevenire a consumului de canabis “#Potaltfel”!. De asemenea, au fost realizate activitati de prevenire a consumului de droguri in cadrul programelor Ministerului Educatiei Nationale ,,Sa stii mai multe, sa fii mai bun”, “Scoala de vara” si “Gradinita de vara”, activitati in cadrul “Saptamânii prevenirii criminalitatii” – campanie a I.G.P.R., cu ocazia Zilelor Scolii – la unitatile de invatamânt care lanseaza in fiecare an specialistilor CPECA invitatia de a participa la aceste manifestari, precum si activitati punctuale, ori de câte ori au solicitat cadrele didactice din invatamântul gimnazial si liceal, activitati subsumate Strategiei Judetene Antidrog 2014-2020. Totodata, au fost promovate campaniile desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun (31 Mai), Zilei Internationale Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri (26 iunie).

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>