Published On: lun, nov. 26th, 2018

Cum se manifesta anorexia?

O tulburare tot mai raspandita in randul tinerilor este anoxeria, care are implicatii atat fizice, cat si emotionale, iar in cazuri extreme, persoanele in cauza se pot imbolnavi grav, pana la deces.

Potrivit unei statistici date publicitatii de Asociatia pentru Prevenirea si Tratarea Tulburarilor de Alimentatie, se estimeaza ca una din 100 de adolescente (10-19 ani) sufera de anorexie nervoasa, iar acestea reprezinta a 3-a cea mai comuna boala cronica intalnita la femeile tinere. Totodata, un studiu al National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders raporteaza ca 5–10% dintre anorexici mor in zece ani de la contractarea bolii; 18-20% dintre anorexici vor fi decedati dupa 20 de ani si numai 30–40% se vor insanatosi definitiv

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), aceasta tulburare de alimentatie manifesta riscuri la nivel psihic si mental, prin confuzie, gandire lenta, prin comportamente obsesiv-compulsive, bipolae si schizofrenice. La nivel fizic, anorexia se manifesta prin deshidratare, letargie, oboseala, emaciere, slabiciune muscular, edeme la nivelul mainilor si picioarelor, temperature scazuta a corpului, senzatie de frig, dureri abdominale, tulburari ale sistemului digestiv (costipatie), diminuarea perceptiei durerii, presiune sanguina scazuta etc.

“In cazul anorexiei, riscul de deces este de patru ori mai mare decat in cazul depresiei majore, acest risc crescand la persoanele diagnosticate cu anorexie in jurul varstei de 20 de ani. Cauza poate fi o combinaţie a unor factori psihologici, biologici si sociali, precum: atitudinea sociala faţa de aspectul fizic, influenţa familiei ca perceptie, provenienta din familii foarte stricte, foarte critice, perfectioniste sau foarte protectoare, evenimente cu grad de stres ridicat: divorţ, decesul unei persoane dragi , schimbarea domiciliului sau a altor aspecte de viata, boli fizice sau psihice in familie. De asemenea, anorexia poate aparea pe fond medical: boli ale tractului digestiv (calculi biliari sau pietre la bila, ulcere, boala de reflux gastroesofagian, etc), tulburari hormonale (boala lui Addison), afecţiuni ale encefalului (accident vascular cerebral, traumatisme, demenţa), boli cronice inflamatorii, pierderea simţului gustativ, depresie, anxietate sau diferite tipuri de medicamente”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Specialistul afirma ca anorexia se manifesta prin refuzul de a manca in faţa altor persoane, prin masurarea portiei de mancare, prin taierea alimentelor in portii foarte mici, pregatirea meselor bogate pentru cei dragi dar la care persoanele anorexice nu participa, ascunderea alimentelor, suprasolicitarea prin exercitii fizice sau folosirea de laxative sau medicamente care reduc pofta de mancare, prin dorinta de a se cantari obsesiv.

“Gandirea unei persoane cu anorexie este distorsionata, in sensul sa isi percepe corpul ca fiind supraponderal, cand obiectiv vorbind, greutatea este mai micat decat cea normala. In acelasi timp, o persoana anorexica isi va guverna viata numai dupa aprobarile sau dezaprobarile societatii si va avea o gandire negativista, de genul: nu corespund, nu voi fi acceptat, nu pot fi iubit daca sunt gras, nu merit sa ma bucur de viata. Cel mai grav aspect este ca daca nu va atinge perfectiunea, se vor ivi ganduri suicidale. Este inundat de emotii negative, precum: frica intensa de ingrasare, implicit de respingere sociala, sentimente de rusine, vinovatie, neincredere in sine, in ceilalti si, intr-un final, in viata si in oportunitatile oferite de ea”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>