Published On: lun, nov. 12th, 2018

Atentatul de la Braila, un pattern inventat deja / Sase intrebari lamuritoare. Cine raspunde?

Romania / Braila. 4 aprilie 2016. Cinci persoane au muri dupa ce un sofer a intrat in plin intr-o statie de maxi-taxi. Soferul a declarat ca nu a stiut ce s-a intamplat, insa primele analize de la UPU Braila aratau ca acesta consumase stupefiante.

Germania / Heidelberg. 25 februarie 2017. Un barbat a fost impuscat de politisti, dupa ce a intrat cu masina intr-un grup de pietoni si a ranit mai multe persoane.

SUA / New York. 19 mai 2017. O masina a intrat intr-un grup de pietoni, iar 22 de persoane au fost ranite. O tanara de 19 ani a murit. Politia a declarat ca barbatul era recidivist si ca a declarat ca vroia sa-i omoare pe pietoni.

Olanda / Amsterdam. 10 iunie 2017. Cinci persoane au fost ranite dupa ce o masina a intrat intr-un grup de persoane din zona Garii Centrale.

Australia / Melbourne. 21 decembrie 2017. In cea mai aglomerata zona a orasului, o masina a intrat intr-un grup de pietoni. 14 persoane au fost ranite.

Marea Britanie / Londra. 14 august 2018. Mai multi pietoni au fost raniti, dupa ce o masina i-a lovit si apoi s-a oprit in barierele de proteie ale cladirii Parlamentului britanic. Un atac la indigo, dupa cel produs in aceeasi zona in urma cu cateva luni. Atunci, atacorul a intrat intr-un grup de pietoni, dupa ce injunghiase, mai intai politist.

Frata / Nimes. 14 septembrie 2018. Un sofer a ranit doua persoane, dupa ce s-a napustit asupra unui grup de pietoni. Politia anunta ca numarul victimelor putea fi mult mai mare daca masina nu s-ar fi oprit intr-o bariera de securitate.

Marea Britanie / Londra. 19 septembrie 2018. Politia britanica anunta ca doua persoane au fost ranite, dupa ce o masina a lovit un grup de pietoni in fata unei moschei din nord-vestul Londrei. Politia “ia in calcul toate variantele cu privire la cauza incidentului”, a anuntat Radio BBC.

Acestea sunt doar cateva exemple despre atacuri asemanatoare petrecute in diferite colturi ale lumii. Cele mai multe cazuri nu sunt atacuri teroriste “constituite”, nu au in spate organizatii care sa le fi programat, atat logistic cat si operativ. Chiar si asa, numarul mare de cazuri a creat conceptul de “terorism de duminica”, de amatori. Cei mai multi dintre atacatori se inspira din actiuni comise de altii si incearca sa le reproduca. Daca motivele raman de cele mai multe ori necunoscute, tocmai pentru ca nimeni nu revendica atacurile, multe dintre ele se petrec pe fondul consumului de droguri si/sau instabilitatii psihice.

Luand in considerare aceste doua aspecte, le putem raporta fara dubiu la cele doua cazuri tragice petrecute la Braila in mai putin de doi ani, cazuri soldate cu un tragic bilant de 5 morti si 11 raniti.

Cele doua cauze sunt, in cazul Brailei, usor controlabile doar daca masurile de preventie, dar si activitatile specifice unitatilor specializate atat din Politie cat si din SRI si-ar face treaba. De aici se nasc urmatoarele intrebari:

  1. Cum au putut avea acces la obtinerea unui permis de conducere cei doi soferi implicati, in conditiile in care amandoi au avut probleme de sanatate psihica diagnosticate de medici inainte de obtinerea permisului de conducere? Cine sunt medicii care le-au acordat acest drept?
  2. S-a presupus, in ambele cazuri, ca factorul determinant al actiunii nebunesti al acestora s-ar fi produs pe fondul consumului de droguri, fie ele si “legale”, asa cum sunt etnobotanicele. Ce face Politia si SRI in acest caz? Capturile de cateva grame de “iarba” sunt succesele cu care se lauda acestia. Dar unde sunt distribuitorii? Unde sunt cei care aduc “marfa” la acestia? Dar numai de “iarba” e vorba aici?!
  3. Evident, ca un consumator de droguri, indiferent de ce tip, are nevoie de resurse materiale pentru a si le procura. De unde au bani acesti atacatori, cei mai multi fara vreo sursa de venit legala care sa le permita asa ceva? Cum sursele de venit la Braila, pentru aceasta categorie de oameni sunt in majoritate ilegale, unde sunt “organele”?
  4. Modul in care este observat operativ fenomenul infractional brailean este insignifiant. Este foarte bine cunoscut ca multi braileni care obtin ilegal sume de bani si le afiseaza ostentativ. Poate Politia sa nominalizeze un caz in care s-a dovedit ca banii cu care au fost cumparati bolizii pe care ii etaleaza aceasta noua “categorie sociala” sunt obtinuti ilegal? “Categoria sociala” care rade in nas autoritailor a platit, macar o data, vreun impozit?
  5. Nu in ultimul rand trebuie luat in calcul pozitia Politiei in plan social. Daca oamenii de rand se conformeaza dispozitiilor legale in vigoare, exista cazuri cand acestia privesc cum “categoria sociala” despre care vorbeam are un tratament preferential din partea autoritatilor. Sunt autoritatile corupte sau le este teama? Cazuri rare in care sunt prezentate cazuri flagrante de coruptie sunt ingropate, ceea ce explica teama celei de a doua categorii, care se vede “neprotejata” chiar de catre proprii colegi.
  6. Cand vedeti ca inspectori sefi filmati conducand cu viteza dupa ce au petrecut pana dupa miezul noptii sunt “mutati disciplinar” in functii identice in alte judete va intrebati daca relatiile politice sunt mai puternice decat legea?

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>