Published On: mie, oct. 10th, 2018

„TU… PE UNDE TRAVERSEZI?” INVATAM DE LA COPII

Prescolarii le-au amintit adultilor regulile privind traversarea strazii.

O activitate inedita de educatie rutiera, care i-a adus impreuna pe reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Braila si pe prescolarii Gradinitei cu program prelungit nr. 47 Braila, s-a desfasurat astazi in Gradina Publica din municipiul Braila.

Profitand de vremea frumoasa, politistii de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii, Serviciul Rutier si Biroul Rutier s-au intalnit cu prescolarii, cadrele didactice si parintii in parc, pentru lectia de circulatie in siguranta.

Plecand de la ideea ca deprinderile corecte privind comportamentul in trafic se formeaza din copilarie, iar un rol deosebit in acest sens il are exemplul oferit de parinti, politistii i-au implicat pe prescolari intr-o activitate ai carei beneficiari au fost deopotriva copiii si adultii.

Pentru inceput, copiilor li s-a explicat  pe unde pot traversa strada si ce trebuie sa faca pentru a nu fi implicati in accidente, cum trebuie sa procedeze atunci cand se deplaseaza cu mijloace de transport in comun, regulile pe care trebuie sa le respecte atunci cand sunt pasageri in autoturisme, dar si care sunt locurile unde se pot juca si pe unde pot merge cu bicicleta in siguranta.

Pentru o mai buna intelegere si insusire a mesajului preventiv, explicatiile au fost urmate de aplicatii practice. Astfel, din baloane colorate politistii au improvizat semafoare si i-au invatat pe cei mici diferenta dintre semaforul pentru autovehicule si cel pentru pietoni si cum trebuie sa procedeze atunci cand vor sa treaca strada pe la trecerea de pietoni semaforizata. De asemenea, folosindu-se de o cutie si un ou, le-au aratat cat de importanta este centura de siguranta si ce li se poate intampla celor care „uita” sa o poarte.

La final, politistii i-au implicat pe copii intr-un demers preventiv adresat adultilor,    oferindu-le flyere informativ-preventive pe care sa le inmaneze persoanelor intalnite in parc, parintilor si bunicilor, in speranta ca acestia vor fi un exemplu de comportament rutier corect pentru cei mai mici participanti la trafic.

Dintre informatiile transmise in cadrul activitatii, politistii reamintesc cetatenilor prevederile O.U.G. 195/2002, republicata, privind circulatia pe drumurile publice, aplicabile pietonilor, astfel:

  • Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic (art. 72, alin (3) din O.U.G. 195/2002, republicata);
  • Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector (art. 72, alin (4) din O.U.G. 195/2002, republicata);
  • Nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice se sanctioneaza cu 2-3 puncte amenda . Conform art. 98, al. 2 din O.U.G. 195/2002, un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. Prin exceptie de la prevederile art. 98 al. 2, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 un punct-amenda este 145 lei.

Comentarii

comentariu

About the Author