Published On: mie, oct. 10th, 2018

Proiectul pentru Reabilitarea Castelului de Apa din Gradina Mare va costa aproximativ 4.600.000 euro

Astazi s-a semnat Contractul de finantare pentru CASTELUL DE APA DIN GRADINA PUBLICA

Valoarea totala a investitiei este de 21.301.797,40 lei (aprox .4.600.000 euro):

– Valoare eligibila nerambursabila din FEDR (85%): 15.262.564,87 lei;

– Valoare eligibila nerambursabila din bugetul national(13%): 2.334.274,63 lei;

– Valoarea cofinantarii eligibile a beneficiarului (2%): 359.119,17 lei;

– Valoarea neeligibila (echipamente /dotari): 3.345.839,07 lei

Durata contractului de finantare este de 48 de luni de la momentul semnarii acestuia.

Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritara 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural, vine in intampinarea nevoilor municipalitatii, acoperind in proportie de 98% costurile eligibile de renovare si dotare a obiectivului de patrimoniu.

Castelul de Apa prin propunerea noilor functiuni, poate fi valorificat si promovat in asa fel incat sa devina un punct de reper pentru turismul brailean. Turismul cultural este sectorul economic care foloseste in cel mai inalt grad potentialul patrimoniului cultural, devenind la randul sau un suport pentru toate activitatile economice conexe, respectiv serviciile de cazare, transport, si alimentatie publica, productia si distributia publicitara, artizanatul si mestesugurile traditionale, comertul, etc.

Marea provocare si in acelasi timp – misiunea proiectului este de fapt redefinirea monumentului ca un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificatie pentru comunitatea locala si pentru potentialii vizitatori, ca element de referinta pentru turisti si localnici, oferirea unui model de experimentare a spatiului, naturii si culturii, cu rol educativ, de integrare sociala si de recreere, cu impact pozitiv asupra atractivitatii locale si calitatii vietii comunitatii.

Nu este de neglijat faptul ca in ultima perioada, elevii braileni au obtinut rezultate notabile la olimpiadele de astronomie si astrofizica, prilej de mandrie pentru intreaga comunitate, ceea ce ne determina sa impulsionam acest domeniu de studiu si cercetare stiintifica pentru un numar cat mai mare de elevi ce vor avea posibilitatea sa faca observatii astronomice datorita refunctionalizarii castelului in Observator Astronomic. Este de asteptat ca astfel de rezultate sa fie mai numeroase, dat fiind efectul multiplicator al emulatiei rezultatelor bune, ele se pot transforma, in timp, intr-un brand brailean pentru studiul alternativ.

Municipiul Braila intentioneaza sa realizeze prin implementarea acestui proiect de reabilitare si restaurare a acestui monument istoric „Castelul de Apa”, ce face parte din patrimoniul cultural/istoric al orasului, o atractie pentru intreaga comunitate, inscriindu-se in strategia ampla de transformare a municipiului Braila intr-un centru regional modern si o destinatie turistica atractiva.

Lucrarile propuse in cadrul proiectului “Reabilitarea Castelului de Apa din Gradina Publica Braila” sunt:

 • Cercetare arheologica a terenului
 • Degrevarea subsolului de toate instalatiile si utilajele defecte
 • Consolidarea terenului sub Castelul de Apa prin injectare
 • Consolidarea stalpilor fisurati in zona subsolului prin camasuire, armaturile montate pentru consolidarea stalpilor, se vor ancora in elementul structural original monumentului, utilizand rasina de inalta rezistenta
 • Se vor realiza refunctionalizarea spatiilor, in conformitate cu proiectul de arhitectura, masurile de interventie structurale vizand refacerea elementelor de atic, refacerea terasei, a lucrarilor accesorii pentru evacuarea apelor pluviale, refacerea scarilor de acces catre subsol, parter si etaje
 • Consolidarea tubului interior si exterior in zonele investigate cu fisuri dupa decopertarea stratului de finisaj, dezafectarea canalelor de conducte, a mastilor si a altor componente de finisaj (lambriuri) si punerea in evidenta a suprafetei betonului
 • Refacerea intregii terase de la cota ± 0,00m cu pante spre exteriorul constructiei, pentru a elimina riscul de stagnare a apelor pluviale
 • Restaurarea si remodelarea fatadelor (peretii, podelele si tavanele vor fi pictate in culori UV, sau vor fi anvelopati cu tapet lavabil tridimensional, in functie de tema expozitiei aferenta etajului respectiv)
 • Inlocuirea lifturilor existente cu ascensoare noi si moderne si montarea a doua platforme hidraulice ce vor asigura accesul persoanelor cu handicap la nivelul subsolului si parterului
 • Desfacerea acoperisurilor teraselor existente si lasarea lor descoperita pentru a facilita observatiile astronomice
 • Refacerea planseului de legatura dintre castelul de apa si cele doua turnulete cu scara de acces la nivelul podestelor de legatura
 • Dotarea obiectivului cu o cupola din polyester ranforsat in fibra de sticla, cu fanta, baza cilindrica si usa de intrare
 • Realizarea unei amenajari peisagere exterioare
 • Reconditionarea caruselului de la etajul 6
 • Consolidarea cupolei centrale din beton armat
 • Montarea unui observator astronomic in cupola castelului
 • Refacerea integrala a instalatiilor de alimentare cu apa, canalizare,sanitare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, ventilare, climatizare, PSI, siguranta la foc, antiefractie, telecomunicatii si alte tipuri de instalatii impuse de destinatia obiectivului de patrimoniu
 • Realizarea unei instalatii de utilizare gaze presiune joasa. Noii consumatori (2 cazane murale) vor fi racordati la o noua instalatie de utilizare gaze realizata din teava de OL. Gazele naturale consumate vor fi reglate si masurate de PRM cu utilaje –regulator si contor
 • Echiparea obiectivului de patrimoniu reabilitat cu dotarile necesare conform specificului fiecarui nivel al constructiei:

Subsol:

– Receptie

– Foayer sala proiectie cinema 7D

– 6 Sali proiectii cinema 7D

– Sala oglinzilor care deformeaza

– Spatii tehnice (Hol distributie principal, Acces personal, 3 Spatii depozitare, 2 Holuri distributie, Vestiar, Grup sanitar personal, Vestibul grup sanitar, Grup sanitar barbati, Grup sanitar femei, Camera Centrala tehnica, Camera tablou electric, Statie apa incendiu).

Parter:

– 5 Spatii expozitionale cu o tematica ce va consta in istoria Castelului de Apa, macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii si reabilitarii in perioada comunista, gradul de deteriorare la inceputul restaurarii. Acest spatiu va fi dotat cu:

Replica costumului spatial utilizat in cadrul misiunii Apollo 11

Panou inf. digital de primire

Presa moneda suvenir.

– Spatii tehnice (Acces subsol, Acces principal parter, Acces secundar parter, Casa scarii, Hol distributie, Vestibul, Grup sanitar femei, Grup sanitar barbati, Hol primire, 2 Terase).

Etaj 1:

– Spatiu expozitional cu o tematica in care sunt prezentate planetele Sistemului nostru solar. Pe pardoseala, pereti si tavan vor exista reprezentari realiste ale corpurilor ceresti.

– 2 Terase circulabile

Etaj 2:

– Spatiu expozitional cu o tematica in care este prezentata Galaxia noastra. De asemenea pe pardoseala, pereti si tavan vor exista imagini ale Caii Lactee, nebuloase roiuri. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice, care vor prezenta reprezentari ale misiunilor spatiale.

– Spatii tehnice(Grup sanitar femei,Grup sanitar barbati)

Etaj 3:

– Spatiu expozitional cu o tematica in care sunt prezentate roiuri si superroiuri de galaxii, dra si Universul in 3D. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice, care vor prezenta reprezentari ale principalelor telescoape spatiale.

Etaj 4:

– Spatiu expozitional in care este prezentat aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna si vor cuprinde toate constelatiile vizibile din Romania intr-o reprezentare mitologica. Pe plafon vor fi reprezentate principalele constelatii romanesti traditionale. Pentru reprezentarea constelatiilor vor fi folosite LED-uri.

– Inel panoramic;

– Spatii tehnice (Hol, Spatiu depozitare, Grup sanitar femei, Grup sanitar barbati)

Etaj 5:

– Sala proiectii, care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola (capacitate de 20 de locuri);

– 2 Terase aferente celor doua telescoape mobile

– Spatiul expozitional va fi in legatura cu cele doua terase descoperite, care vor gazdui cate un telescop mobil. Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED, unde vor putea fi urmarite imagini captate in timp prin cele doua telescoape.

– Birou administrativ, hol.

Etaj 6:

– Punct de observare echipat cu doua telescoape mobil.

– Platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului.

– Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate in timp prin Observatorul Astronomic.

Camera telescop:

– Observator astronomic

Scara interiora a Castelului de Apa

– spatiu expozitional ce va prezenta in imagini o calatorie prin Univers. Expozitia pictata de pe scara Castelului de apa va fi o introducere pentru urmatoarele expozitii care se vor gasi la etajele superioare, pregatind astfel vizitatorul pentru un contact vizual si profund cu aceste expozitii.

– Din aceste motive pana la etajul 1 vor fi desenate planetele sistemului solar si alte corpuri ceresti in urmatoarea ordine: Soarele, Mercur, Venus, Pamantul, Marte, asteroizi, comete, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.

– Intre etajele 1 si 2 vor fi imagini artistice cu Calea Lactee, dar si diverse nebuloase si roiuri stelare.

– Mai departe intre etajele 2 si 3 va trebui pictate imagini cu galaxii diverse, iar prezentarea lor va fi tot artistica.

– Intre etajele 3 si 4 vot fi pictate cele importante constelatii vizibile din Romania.

– Intre etajul 4 si ultimul nivel vor fi pictate diferite instrumente optice folosite in astronomie, dar si sateliti si misiuni de cercetare.

Fotografia postata de Dragomir Viorel Marian.

Comentarii

comentariu

About the Author