Published On: mie, oct. 31st, 2018

E greu sa primesti o a doua sansa, dar e foarte usor sa o oferi!

Un adolescent de 15 ani, cu chip frumos si privire inteligenta, usor trista, ne da voie sa ii aflam istoria: la 9 ani vine la SOS Satul Copiilor Hemeius, intampinat cu multa prietenie si voie buna de toata lumea. Incepe aventura alaturi de noua sa familie. Nu e usor, dar mereu il ajuta optimismul sau si dorinta de a izbuti. E incurajat de prezenta surorilor, de mama SOS si de baietii alaturi de care isi poate deschide sufletul. De unii dintre ei il leaga chiar si o pasiune: fotbalul. Aflat intre bucuria de a fi alaturi de surorile sale, la SOS, si dorul de familia de asistenti maternali, Ionut oscileaza intre responsabilitate si razvratire, pierzand astfel teren in parcursul sau scolar.

Pare ca totul incepe sa prinda contur, atunci cand, ajutat de mama SOS, care pastreaza legatura cu familia de asistenti maternali, isi da o noua sansa, intr-un nou proiect, cel al unui nou colectiv de colegi, cadre didactice, practic al unei scoli din Bacau. Aici, un nou inceput ii va permite sa-si valorifice intregul potential! E sansa pe care si-o ofera sa devina mai bun si nu vrea sa dezamageasca. Plin de curaj, imbratiseaza schimbarea si deschide o noua usa.

Primele zile ale clasei a VI-a nu sunt usoare. Isi da seama ca matematica este un obstacol, simte teama, neliniste si dorinta de renuntare. Si totusi… prietenia si bunatatea inving. Diriginta si colegii il ajuta, ii stau alaturi, il tin alaturi de ei, insuflandu-i incredere in fortele proprii si curaj pe drumul spre o viata mai buna. La finele clasei a VI-a, fotbalul si ambitia de a reusi la scoala il aduc alaturi de premiantii clasei lui. Intelege ca schimbarea, chiar si atunci cand totul pare a fi impotriva lui, este despre ceea ce este mai puternic in propriul sine si il ajuta sa mearga mai departe, despre construirea unei ancore ce mai tarziu il va stabiliza pe un curs de apa nu intotdeauna linistit.

“Cel mai greu pentru mine a fost sa fac fata materiei la matematica. Doamna diriginta si colegii au crezut in mine ca pot, m-au ajutat si iata ca am reusit.” povesteste Ionut.

Ionut este un adolescent frumos, plin de speranta si planuri de viitor, de care suntem cu totii mandri.

Da, Ionut! Ai reusit! Ai reusit pentru tine, dar si pentru ceilalti copii de varsta ta care, uneori neincrezatori  si fara curaj, se gandesc sa renunte!

Astfel, fiind mereu alaturi de copii, mamele SOS, echipa de psihopedagogi, impreuna cu prietenii din familia SOS Satul Copiilor Hemeius, sunt pregatiti pentru a-i invata pe acestia sa isi ofere mereu un nou inceput.

E greu sa primesti o a doua sansa, dar e foarte usor sa o oferi!

Ionut a intrat sub ocrotirea SOS Satele Copiilor, in SOS Satul Copiilor Hemeius, in 2012. A fost transferat acum 2 ani la o scoala din Bacau. Copil cu potential, ambitios si pasionat de sport, intelege ca schimbarea  la o noua scoala va fi o provocare ce merita incercata. Mama SOS il sprijina in permanenta si e gata sa ii ofere o sansa pentru un maine mai bun.

SOS Satele Copiilor Romania lanseaza proiectul „Servicii diversificate si adaptate nevoilor copiilor din judetul Bacau”. Acesta va fi implementat pana in septembrie 2019, avand ca scop imbunatatirea calitatii serviciilor de asistenta sociala pe care organizatia le ofera in judetul Bacau. Concret, organizatia vine cu urmatoarele schimbari:

–           familiile SOS se vor muta in comunitatea municipiului Bacau asigurand famiiilor sociale apartamente complet utilate, intr-o zona cu acces facil la servicii de calitate;

–           proiectul de intarire a familiei (SOS Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii) va fi extins de la nivelul a sase comunitati rurale la cel putin jumatate din comunitatile din judet, cu un accent deosebit asupra familiilor cu un risc crescut de separare.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>