Published On: joi, oct. 18th, 2018

De vorba cu personalitatile

Avand in vedere importanta de a valorifica, din punct de vedere educativ, orice aspect al vietii cotidiene, in beneficiul persoanelor custodiate, in general, si al minorilor si  tinerilor, in special, aflati in perioada de formare si dezvoltare a personalitatii, in acord cu obiectivele Strategiei nationale de reintegrare sociala a persoanelor private de libertate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 389/2015, Serviciul de Reintegrare Sociala din Centrul de Detentie sustine si deruleaza implementarea proiectului „De vorba cu personalitatile”, prin organizarea unor intalniri cu personalitati marcante din zona in care se afla unitatea de detentie.

Astfel, ieri, persoanele internate s-au bucurat de prezenta unor  personalitati recunoscute in plan local si national, din diverse domenii de activitate, care au pasit dincolo de gratii si le-au dedicat momente pretioase din timpul lor,  impartasind trairi si sentimente din experienta acestora.

La ora 10, cei aproape cincizeci de tinerii s-au intalnit cu, pana nu demult directorul Teatrului “Maria Filotti” din Braila, doamna Veronica Dobrin, cea care a activat 22 de ani pe taramul culturii, iar 29 de ani in slujba invatamantului, fiind din anul 1997 director executiv al Fundatiei Darclée. Doamna Veronica Dobrin de-a lungul vremii a dat culoare teatrului brailean iar, gratie managementului sau, numele acestuia este cunoscut dincolo de granita.

Doamna Dobrin a fost insotita de catre unul dintre cei mai iubiti actori ai Brailei, Florin Chirpac. Stapan al glumelor, fostul directorul al Teatrului de Papusi „Carabus”, Florin Chirpac a molipsit de-a lungul vremii cu umorul sau sute de oameni. Un om modest, actorul povesteste cu caldura si iubire despre teatru, despre actori, despre arta si despre viata.

De la ora 11,30, tinerii au avut bucuria de a-l asculta pe Banel Nicolita. Fotbalistul a ajuns la 33 de ani si, dupa ce a facut cariera la Steaua, AS St. Etienne si FC Nantes, este patron si jucator la CS Faurei. Ca antrenor, Banel a pornit din liga a patra cu echipa din Faurei, a promovat si acum e de neinvins in liga a treia. Banel Nicolita s-a nascut intr-o familie foarte saraca si munceste din copilarie, a jucat de la 14 ani la clubul din localitate, Unirea Faurei, iar de la 16 ani la Dacia Unirea Braila, in divizia C. Pentru ca a ajuns la un nivel foarte inalt in fotbalul romanesc prin multa munca, munca cinstita, confruntandu-se deseori cu atitudini discriminatorii si a reusit sa isi depaseasca limitele si complexele, afirmandu-se si reusind sa construiasca o cariera de succes, Nicolita constituie un exemplu pentru minorii si tinerii internati.

Aceste intalniri urmaresc promovarea adevaratelor valori sociale si dezvoltarea unor calitaţi umane precum: dorinţa de cunoastere si perfecţionare, munca, studiul, perseverenţa, corectitudinea si pasiunea. Contactul nemijlocit cu persoane care, prin efort propriu, susţinut, au obţinut recunoasterea colectivitaţii, precum si prezentarea directa a unor aspecte de viaţa care le-au marcat existenţa acestor persoane, pot constitui subiecte de reflecţie si pot canaliza resursele individuale ale celor prezenţi in scopul adoptarii unor conduite acceptate din punct de vedere social.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>