Published On: mie, sept. 19th, 2018

Pozitie FASMR asupra referendumului pentru familie/ Un medic din Romania pleaca din tara la fiecare 6 ore

Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) reprezentand peste 24.000 de studenti medicinisti, isi manifesta ingrijorarea fata de organizarea referendumului pentru familie din data de 7 octombrie, initiativa pe care o consideram ineficienta din punct de vedere socio-economic. In contextul numeroaselor probleme cu care se confrunta tara noastra, precum epidemia de rujeola, migratia medicilor, echipament deficitar, consideram ca necesitatea investitiilor in sistemul de sanatate publica este mult mai acuta decat un referendum pentru limitarea unor drepturi.

Din punct de vedere statistic, Romania este pe primul loc in Europa la numarul de sarcini la adolescente, avem cele mai multe decese din cauza rujeolei si cea mai mica rata de vaccinare din Uniunea Europeana. Ba mai mult, un medic din Romania pleaca din tara la fiecare 6 ore, acoperirea nevoilor medicale de baza in mediul rural este deficitara si suntem singura tara din UE care nu aloca bani pentru vaccinurile HPV.

Investitia a 35 de milioane de euro necesari organizarii acestui referendum ar putea acoperi macar unul dintre aceste deficite si ar ameliora probleme din sistemul de sanatate care afecteaza intreaga populatie. Sustinem o alocare transparenta si sustenabila a banilor publici si utilizarea acestora pentru a deservi comunitatii civile pe termen lung, nu pentru a nedrepati grupuri populationale vulnerabile.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, “Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor”. Afirmam ca limitarea unor drepturi pe baza orientarii sexuale are un impact negativ asupra grupurilor vulnerabile atat din punct de vedere psihic, cat si social prin incurajarea stigmatizarii din partea comunitatii civile. Mai mult decat atat, consideram importanta relatia pacientilor cu apartinatorii acestora, care, de cele mai multe ori, sunt partenerii de viata. Prin urmare, ne opunem ingradirii acestui drept pentru anumite categorii de pacienti. Prin existenta parteneriatului civil, se ofera sansa delegarii anumitor decizii medicale altor persoane, acest lucru facilitand salvarea de vieti in situatii de urgenta.

Studiile arata ca importanta crearii unui mediu fara stigmatizare le permite cu succes pacientilor sa isi recunoasca  fara bariere probleme din sfera sexualitatii, avand astfel acces la servicii medicale si sociale specifice.

Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania face un apel catre institutiile de conducere ale tarii sa investeasca banii in mod sustenabil pentru a ameliora problemele de sanatate din tara si sa inceteze activitatile provocatoare de stigma si dezbinare sociala.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>