Published On: mie, sept. 26th, 2018

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa infiinteze o  Comisie de specialisti care sa aprobe  decontarea medicamentelor

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa infiinteze o  Comisie de specialisti care sa aprobe  decontarea medicamentelor pentru indicatii terapeutice neincluse in rezumatul caracteristicilor produsului (off label), ale caror costuri sunt suportate in prezent de catre pacienti.

Comisia va avea ca scop analiza situatiei pacientilor care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicatiile terapeutice neincluse in caracteristicile produsului in cazul unor afectiuni pentru care nu exista alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are contraindicatie la alternativele terapeutice existente si identificarea masurilor necesare pentru asigurarea accesibilitatii tratamentului.

Proiectul  de Ordin al  ministrului Sanatatii se afla pus pe pagina de web a MS, sectiunea „Transparenta Decizionala”.

La solicitarea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, Ministerul Sanatatii a organizat dezbatere publica pe acest proiect, la care au participat reprezentanti ai producatorilor, distribuitorilor de medicamente, dar si ai pacientilor.

„Este vorba in special de pacientii cu boli rare. Exista pacienti care nu au nicio sansa la tratament daca nu infiintam aceasta Comisie si daca nu o facem sa functioneze. Stiu ca sunt temeri legate de bugete sau farmacovigilenta, dar pe care le putem depasi. Sunt povesti de viata, sunt oameni care nu au bani suficienti sa isi plateasca acest tratament. Sa le dam dreptul la viata. Sa le dam o sansa si sa monitorizam cât mai bine reactiile adverse, daca ele exista. Eu spun ca sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate incât sa refuzam dreptul la viata unor pacienti”, a declarat Sorina PINTEA, ministrul Sanatatii in timpul dezbaterii publice care a avut loc in acesta dimineata

Sorina Pintea a mai declarat ca Ministerul Sanatatii va analiza si va tine cont de propunerile si observatiile venite din partea tuturor celor interesati si implicati pe acest subiect.

Dupa ce observatiile vor fi preluate, in urma unei analize a specialistilor, proiectul de Ordin al  ministrului Sanatatii va fi repus in dezbatere publica.

 

Comentarii

comentariu

About the Author