Published On: mar, sept. 18th, 2018

Judecatorii Inaltei Curti dau liber la consumul de etnobotanice! / Voi ce parere aveti?

Politia si Parchetul nu vor putea sa mai faca nimic impotriva celor care consuma etnobotanice. Decizia nu apartine vreunui cartel care se ocupa cu vanzarea acestor substante, ci chiar Inaltii Curti de Casatie si Justitie din Romania.

Prin urmare, judecatorii au decis sa permita oricui sa consume “substante psihoactive”, asa-numitele etnobotanice. Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie – “Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept” a decis ca procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de catre consumatorul final in vederea consumului propriu, efectuata exclusiv in acest scop, nu constituie operatiune cu produse in sensul art. 2, lit.b din Legea nr. 194/2011 si nu intra sub incidenta dispozitiilor art. 16, alin. 1 din acelasi act normativ. Aceasta decizie devine obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Liberalizarea consumului de etnobotanice va readuce pe piata “celebrele” magazine ilegale si va genera un consum mai mare. Evident, cea mai vulnerabila categorie o reprezinta tinerii, care vor putea ajunge dependenti de aceste substante. Cum starea de saracie in Romania este la limite inimaginabile, multi dintre ei vor fi nevoiti sa-si procure substantele psihoactive incalcand legea. Foarte multi vor ajunge in unitatile de primiri urgente ale spitalelor. Practic, liberalizarea consumului va duce atat la generarea de probleme sociale grave, dar si la cheltuirea unor sume importante din bugetul de stat atat pentru actiunile Politiei impotriva dealerilor de etnobotanice, cat si pentru salvarea dependentilor in spitale.

Avocatii considera decizia ICCJ ca fiind “socanta”, pentru ca orice persoana care este doar consumator de etnobotanice va putea sa consume liber astfel de substante, fara nicio consecinta de natura penala.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>