Published On: lun, sept. 10th, 2018

DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR 2018-2019 LA CENTRUL DE DETENTIE BRAILA-TICHILESTI

Centrul de Detentie Braila-Tichilesti in colaborare cu Scoala Gimnaziala Speciala Tichilesti a organizat astazi, 10 septembrie 2018, ora 10.00,  la sediul institutiei, festivitatea de deschidere a noului an scolar 2018 – 2019  pentru aproximativ 100 de persoane internate aflate in custodia unitatii noastre care s-au inscris la cursurile scolare.

Agenda manifestarii a cuprins in prima parte festivitatea de deschidere a anului scolar si a debutat prin discursul directorul unitatii, domnul comisar sef Nicusor STERIAN care a prezentat, printre altele, mesajul transmis de Directorul General al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, subliniind importanta procesului educational in reintegrarea sociala a persoanelor condamnate.

In cea de-a doua parte, evenimentul a continuat cu prezentarea de catre directorul Scolii Speciale, doamna profesoara Cristina MORARU , a cadrele didactice care vor asigura instruirea scolara a detinutilor in acest an, a curriculei scolare stabilite la nivel national de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si repartizarea elevilor pe clase.

In anul scolar 2018-2019, la  Scoala Gimnaziala Speciala Tichilesti au fost organizate 4 clase invatamant primar cu 30 elevi si 6 clase invatamant gimnazial cu 42 elevi.  Cei opt profesori ai scolii, angajati ai Inspectoratului Scolar Judetean, vor defasura activitate scolara in 8 sali de clasa, doua cabinete, o sala de sport si un atelier mecanic. Diploma de studii, adeverinta, certificatul de absolvire precum si foaia matricola, se elibereaza de catre unitatea de invatamant fara a fi inscrise mentiuni cu privire la locul in care s-a derulat instruirea scolara.

Tot in cadrul centrului de detentie, in baza protocolului incheiat cu liceul Colegiul Tehnologic Panait Istrati Braila, vor fi organizate cursuri liceale – invatamant frecventa redusa clasele IX-XIII cu 28 persoane internate.

Educatia persoanelor private de libertate in penitenciar este oportuna, avand in vedere faptul ca o pondere importanta din populatia carcerala este reprezentata de catre persoane cu un nivel de educatie scazut sau chiar inexistent.  Alaturi de activitatile de educatie si asistenta psihosociala, cursurile de calificare/recalificare profesionala, instruirea scolara contribuie la dezvoltarea profesionala a persoanelor private de libertate, creand premisele reintegrarii sociale a acestora. Prin aceasta actiune dorim evidentierea scopului prioritar al institutiei penitenciare, care pe langa cel punitiv, de executare a unor pedepse privative de libertate, are si rolul de asistare a persoanelor internate, in vederea reintegrarii lor sociale, prevenirii savarsirii de noi infractiuni si de reducere a recidivei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>