Published On: vin, sept. 14th, 2018

500 de copii din 13 centre de tip „Scoala dupa Scoala” vor beneficia de sprijin prin programul „Investitie in Mediul Rural”

Fundatia Vodafone Romania va continua sprijinul asigurat pentru activitatea a 13 centre de tip „Scoala dupa Scoala” din localitati rurale si orase mici, printr-o noua finantare anuala, de 220.000 de euro. Suma este acordata in cadrul celei de a patra editii a programului strategic national „Investitie in Mediul Rural”, care se va derula in perioada septembrie 2018 – iulie 2019. In total, 500 de copii vor beneficia de activitatile celor 13 centre, aflate  in 12 judete din tara. 

In cadrul noii runde de finantare a programului, Fundatia Vodafone Romania continua colaborarea cu cei doi parteneri strategici selectati in runda anterioara: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, care co-finanteaza activitatea a 8 centre „Scoala dupa Scoala” din judetele Bistrita Nasaud, Neamt, Teleorman, Constanta, Maramures, Ialomita, Ilfov si Alba si  Fundatia World Vision Romania, care susţine, in cadrul parteneriatului, 5 centre din judetele Valcea, Dolj, Ialomita, Cluj si Vaslui.

„Abandonul scolar este unul dintre principalele riscuri identificate la nivelul unitatilor din invatamant aflate in mediul rural. Rezultatele foarte bune obtinute in editia 2017-2018 a programului, prin care elevii inclusi in activitatea celor 13 centre au ajuns la o prezenta scolara de aproape 100%, sunt cea mai puternica motivatie pentru noi in continuarea finantarii. Este un impact real, vizibil nu doar in performantele elevilor, ci si in schimbarea adusa in viata familiilor lor. Mai mult, incepand cu editia anterioara, sustinem si formarea profesionala a profesorilor si a specialistilor in educatie din ONG-uri. Ne bucuram sa continuam si anul acesta activitatile care au adus aceste schimbari”, declara Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

Inainte de participarea in program, elevii aflati in evidenta celor 13 centre inregistrau o rata medie de absenteism de 40%. Pe langa activitatile adresate elevilor, editia anterioara a programului a inclus si un modul de formare profesionala, in cadrul caruia 34 profesori si specialisti in educatie din ONG-uri au absolvit cursuri speciale de formare adaptate la nevoile actuale ale copiilor.

Printr-o alta componenta a programului, mai mult de 500 de parinti au mers la „Scoala parintilor” si au participat la sesiuni de consiliere pentru imbunatatirea comunicarii cu cei mici, unde au primit informatii despre importanta educatiei si dezvoltarea relatiei cu copiii.

Potrivit studiului „Investiţie in educaţia copiilor din mediul rural", peste doua treimi din unitatile de invatamant din mediul rural se confrunta cu cel puţin un factor de risc educational, cum ar fi rezultatele slabe la evaluarea nationala, riscul de abandon scolar, rata ridicata de absenteism si repetentie, si cu unul sau mai multi factori de risc socio-educationali – elevi proveniti din familii dezavantajate economic sau spatii, dotari materiale insuficiente etc.

Activitatile celor 13 centre „Scoala dupa Scoala” care vor fi sustinute prin noua runda a programului „Investitie in Mediul Rural” includ activitati de remediere scolara, activitati non-formale, sesiuni periodice de formare pentru profesori si de educatie parentala pentru parintii elevilor. Suportul acodat acopera, de asemenea, dotarea centrelor cu echipamente IT si materiale didactice si mese calde asigurate pentru copii, in functie de nevoi.

Din 2015, anul cand a fost lansat, pana acum, programul Fundatiei Vodafone Romania „Investitie in Mediul Rural” a sustinut peste 65.000 persoane defavozitate fizic, economic sau social, prin investitii totale de peste 1,5 mil euro.

Fundaţia Vodafone Romania este o organizaţie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta şi independenta de operaţiunile comerciale ale companiei, infiinţata in 1998.   In cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone Romania a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanataţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundaţia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfaşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>