Published On: joi, sept. 13th, 2018

3500 de copii au participat vara aceasta la Ateliere Sotron, sustinute de peste 600 de profesori-voluntari

 Peste 600 de profesori de invatamant prescolar au sustinut vara aceasta, pe baza de voluntariat, modulul educational ce i-a adus la gradinita, in timpul vacantei, pe copiii de varsta prescolara care provin din familii defavorizate. In total, peste 3500 de copii din 250 de comunitati sarace din 32 de judete au explorat in perioada iulie – august, timp de 12 zile, universul fascinant al invatarii prin joc, experimente si, mai ales, prin intermediul cartilor ilustrate.

Atelierele au fost precedate, ca in fiecare an, de traininguri regionale sustinute de echipa OvidiuRo si de profesorii-formatori, parte din Comunitatea Profesorilor pentru Educatie Timpurie, initiata de asociatie. In total, 18 traininguri au fost sustinute in tot atatea judete  la inceputul verii, avand ca scop diseminarea Ghidului de Implementare a Atelierului de Vara, cu accent pe invatarea centrata pe copil, pe dezvoltarea limbajului, a comunicarii si a premiselor citirii si scrierii.

„An de an, Atelierele de Vara au, in primul rand, un impact major asupra acelor copii care nu au parte de experiente de invatare pe timpul verii.  Apoi, sunt o oportunitate pentru noi si pentru profesori, deopotriva, de a ne intalni, de a invata unii de la altii si de a transmite mai departe practici adecvate educatiei timpurii, unde Autonomia si Explorarea sunt cuvinte-cheie. Pe scurt, Atelierele au insemnat resurse educationale valoroase care ajung in gradinite defavorizate, profesori formati pentru dezvoltarea competentelor cheie de comunicare, colaborare cu parintii si Prima Carte pentru acasa pentru copii.” declara Maria Gheorghiu, Cofondator Asociatia OvidiuRo.

Fiecare echipa de profesori care a sustinut un Atelier de Vara in comunitatea sa ori intr-o alta comunitate, defavorizata, a primit de la OvidiuRo un kit de resurse educationale constand in numeroase carti ilustrate de fictiune si non-fictiune, un kit de stiinte si experimente, numeroase fise de lucru (individuale si pentru grupa) precum si cate o carte pentru acasa, pentru fiecare copil. OvidiuRo a asigurat, de asemenea, contravaloarea gustarii zilnice pe toata perioada atelierului.

Proiectul a fost implementat cu suportul Fundatiei Carrefour si al Carrefour Romania – investitori pe termen lung in programele OvidiuRo ce incurajeaza accesul la educatie de calitate pentru cei mai saraci copii din Romania.

„Sustinem fiecare profesor de invatamant prescolar care lucreaza cu copii defavorizati si este deschis sa se dezvolte profesional, care vrea sa transmita mai departe ceea ce invata si, nu in ultimul rand, este dispus sa investeasca timp si energie – caci totul se intampla pe baza de voluntariat. Cautam cat mai multi profesori pasionati si dedicati, pentru ca din toamna aceasta continuam cu acelasi set de interventii, pe care le-am incorporat intr-un concept ambitios: vrem sa aducem, pana la finalul anului, 200 de GradiBiblioteci in gradinite rurale si urbane unde resursele lipsesc si sa daruim 40.000 de carti copiilor care nu au nicio carte acasa.” continua Maria Gheorghiu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>