Published On: lun, aug. 27th, 2018

Vizita Ministrului Culturii in Regatul Unit al Marii Britanii

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Ivascu, a participat in perioada 22 – 25 august 2018, la cel de-al IV-lea Summit Cultural International desfasurat la Edinburgh (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Scotia). Evenimentul a reunit sectorul artistic, ministri ai culturii, decidenti din institutele culturale din peste 40 de tari, iar temele de discutie au vizat probleme din domeniu, in contextul social si economic actual.

Cu acest prilej, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale s-a intalnit cu Sir Ciaran Devane, directorul executiv British Council. Cei doi oficiali au discutat despre importanta unei strategii comune in politici culturale pe o perioada de 10 ani, urmand ca in luna octombrie a acestui an sa aiba o noua intrevedere la Londra.

Cu ocazia deplasarii la Edinburgh, George Ivascu s-a intalnit si cu omologul sau, Fiona Hyslop, viceprim – ministru in Guvernul Scotian, responsabil in domeniul culturii, turismului si afacerilor externe.

"Am avut o dicutie foarte importanta cu doamna viceprim-ministru in ceea ce priveste domeniul cultural din ambele tari, referitoare la necesitatea investitiilor in infrastructura culturala, Romania facand deja pasi importanti prin adoptarea in luna iulie a acestui an, a Ordonantei de Urgenta pentru aprobarea Programului de investitii in domeniul Culturii. De asemenea, am discutat si despre modificari legislative care vizeaza protejarea patrimoniului national, dar si despre investitii in artele spectacolului si ale cinematografiei. Astfel, am stabilit impreuna cu doamna Hyslop o agenda comuna prin care colaborarea dintre tarile noastre sa faca posibil schimbul de experienta si crearea unui parteneriat de lunga durata", a punctat George Ivascu.

De asemenea, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale a avut o intalnire si cu artisti romani stabiliti in Edinburgh si in regiunile invecinate, precum si cu directorul interimar al ICR Londra, doamna Magda Stroe. Intalnirea a fost gazduita de Consulatul General al Romaniei la Edinburgh si s-a discutat pe marginea unor variante de a marca impreuna Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment in acest oras care este gazda a celui mai important festival international cultural. 

"Discutia cu romanii din diaspora a fost una extrem de placuta si de calduroasa. Mi-am propus ca in cadrul Departamentului de Identitate Nationala din Ministerul Culturii sa initiem si sa mentinem o buna relatie cu romanii nostri de peste hotare, prin promovarea activitatilor pe care acestia le desfasoara in tarile in care s-au stabilit, facand astfel cunoscute publicului romanesc, valorile noastre internationale", a mai spus Ministrul George Ivascu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>