Published On: mar, aug. 28th, 2018

Tratamentul pentru 200 de copii insulino-dependenti va fi gestionat, in premiera, cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Bucuresti, 28 august 2018 – 200 de copii insulino-dependenti din Bucuresti si 28 de judete ale tarii vor beneficia de monitorizare si tratament bazate pe o aplicatie ce foloseste Inteligenta Artificiala si algoritmii de tip ˶Machine Learning”, prin proiectul lansat de Asociatia Sprijin pentru Diabet, cu sprijinul acordat de Fundatia Vodafone Romania prin programul Connecting for Good, editia 2018-2019.

Noua aplicatie este o premiera in domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din Romania si face parte dintr-un sistem de telemedicina unic in tara, care permite renuntarea la testele zilnice prin intepatura, necesare pentru determinarea glicemiei. Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmari optimizarea aplicatiei. Noul sistem este dezvoltat in cadrul primului Centru de telemedicina in diabetul pediatric din Romania. Proiectul care include dezvoltarea aplicatiei a primit o finantare din partea Fundatiei Vodafone Romania de 414.000 de lei si reprezinta a patra etapa a parteneriatului cu Asociatia Sprijin pentru Diabet. In aceasta etapa, vor fi in continuare sprijinite activitatile derulate pana acum, care acopera monitorizarea copiilor aflati in evidenta centrului, prin solutia de telemedicina, activitatile de educatie terapeutica si alte actiuni suport.

Integrarea Inteligentei Artficiale in tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica si va creste performanta procesului de calculare si ajustare a dozelor de insulina pentru fiecare pacient, proces continuu ce presupune, pe langa durere fizica, includerea unei cantitati foarte mari de date. In prezent, colectarea si analizarea acestor date revine copiilor aflati sub tratament, respectiv parintilor lor.

„Utilizarea aplicatiei va permite ajustarea corecta, informata, personalizata si sigura a tratamentului insulinic pentru cei 200 de copii. Variabilele pe care le colecteaza sistemul, cum ar fi nivelul glicemiei, cantitatea de carbohidrati din alimentatie, nivelul de activitate, sunt evaluate exact pentru determinarea cantitatii de insulina care trebuie administrata fiecarui pacient. Dincolo de siguranta pe care o aduce din punct de vedere al tratamentului, aplicatia permite includerea in acest sistem a unui numar mare de pacienti”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

„Viitorul in medicina este aici, trebuie doar sa tinem pasul cu el. In cadrul programului Connecting for Good, am pornit in anul 2015 cu introducerea senzorilor de glicemie si monitorizarea de la distanta a copiilor insulino-dependenti, un pas major in ingrijirea diabetului insulino-dependent pediatric. Am educat pacienti, parinti si medici in folosirea acestor dispozitive si speram ca rezultatele obtinute si eforturile noastre sa contribuie la aplicarea pe scara cat mai larga a acestui sistem de monitorizare si tratament, care sa aduca imbunatatirea calitatii vietii pentru cat mai multi pacienti din intreaga tara”, a declarat Dr. Mihaela Vlaiculescu, Presedintele Asociatiei Sprijin pentru Diabet.

De la inceputul parteneriatului Fundatiei Vodafone Romania cu Asociatia Sprijin pentru Diabet, in iunie 2015, sprijinul acordat pentru ingrijirea copiilor insulino-dependenti a inclus achizitia a peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei si 20 de pompe de insulina wireless. Valoarea totala a proiectului pana in prezent se ridica la peste 2,2 milioane de lei.

Connecting for Good, programul prin care Fundatia Vodafone Romania a acordat sprijin Centrului de telemedicina in diabetul pediatric, finanteaza proiecte care folosesc tehnologia pentru a imbunatati viata oamenilor si pentru a genera schimbarea in societate.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.Fundatia-vodafone.ro,http://jurnaldebine.Fundatia-vodafone.ro/si www.facebook.com/Fundatiavodafone.

Asociatia Sprijin pentru Diabet (www.sprijinpentrudiabet) este o organizatie neguvernamentala ce are ca scop principal facilitarea accesului pacientilor cu diabet zaharat insulino-dependent la ingrijiri medicale de calitate, oferind suport medical, educational, emotional dar si accesul la tehnologie de ultima ora care poate usura si liberaliza viata copilului si tanarului dependent de insulina. Prin personalul sau medical voluntar, Asociatia este un deschizator de drumuri in introducerea in practica medicala diabetologica din tara noastra a senzorilor de glicemie si integrarii rezultatelor oferite de acestia in terapia cu insulina.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>