Published On: joi, aug. 2nd, 2018

Taierile ilegale in scadere puternica in padurile administrate de ROMSILVA

Volumul taierilor ilegale in padurile de stat administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a inregistrat o scadere de 19,67% in primele sase luni ale anului, comparativ cu primul semetru din anul trecut. Astfel, in primul semestru din acest an s-au inregistrat 15.623 de metri cubi taiati ilegal in padurile de stat administrate de Romsilva fata de 19.450 de metri cubi in perioada similara a anului trecut.

Se confirma astfel tendinta de diminuare semnificativa a volumului taierilor ilegale in padurile proprietate publica a statului, inregistrata in ultimii doi ani.

Pentru a preveni taierile ilegale, angajatii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva au efectuat in total, in primele sase luni, 45.862 de actiuni de control la circulatia materialului lemnos, din care 8.899 au fost efectuate impreuna cu Politia Romana. De asemenea, au fost efectuate alte 113 controale la instalatiile de debitat masa lemnoasa, 73 fiind efectuate impreuna cu politisti, in baza protocoalelor de colaborare.

In total, au fost constatate 813 infractiuni silvice, din acestea fiind solutionate pana in prezent 15. Totodata, au fost constatate 6.118 de contraventii silvice, valoarea totala a amenzilor fiind de 12.892.236 de lei, fiind confiscati si 8.166 de metri cubi de lemn.

Valoarea totala a pagubelor provenite din taieri ilegale si pasunat abuziv se ridica la 6.974.695 de lei.

In schimb, numarul agresiunilor asupra personalului silvic ce asigura paza padurilor se mentine la un nivel ridicat, 20 de angajati ai Romsilva fiind agresati in primele sase luni ale anului, 8 avand nevoie de ingrijiri medicale. Ingrijorator este faptul ca pentru prima oara s-au inregistrat cazuri in care grupuri infractionale au actionat premeditat impotriva personalului silvic, in judetul Caras – Severin trei angajati ai Romsilva fiind agresati si apoi amenintati de un grup specializat in furturi de material lemnos din zona Anina, iar in judetul Suceava o proprietate a unui padurar a fost incendiata de presupusi infractori, cazurile fiind cercetate in prezent de organele de cercetare penala.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare paduri proprietatea publica a statului si asigura servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ 1 milion de hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>