Published On: joi, aug. 2nd, 2018

Sfaturi pentru prevenirea consumului de alcool

Alcoolul este un drog legal, din grupa celor care inhiba sistemul nervos central, prin deprimarea progresiva a centrilor cerebrali superiori. Nu este un stimulent al scoartei cerebrale, asa cum se crede deseori. Euforia initiala se produce pe fondul inhibarii centrilor responsabili de autocontrol.

Alcoolismul sau dependenta de alcool este consumul de bauturi alcoolice ocazional sau periodic, cu scopul schimbarii starii de dispozitie sau pentru a evita starile neplacute fizice sau psihice cauzate de sevraj. Consumul este continuat indiferent de situatii sau consecintele consumului asupra persoanei sau familiei.

Semne ale dependentei psihice:

-starile de indispozitie (frustrare, anxietate, stari depresive) sunt inlaturate prin consum;

-anticiparea consumului, planificarea consumului si a ocaziilor de a consuma;

-evocarea cu placere a momentelor de consum;

-in situatii limita cu mare presiune emotionala (deces, boala, divort, pierdere, castiguri foarte mari, stari euforice) persoana dependenta se gandeste la consumul de alcool.

Semne ale dependentei fizice:

-dupa 24-36 de ore de la intreruperea consumului apare tremuratul matinal al mainilor si al picioarelor;

-dificultati de coordonare a miscarilor, probleme de echilibru si mers;

-transpiratie, stare de greata si/sau varsaturi;

-durere de cap, tensiune, probleme cardiace;

-tulburari de somn;

-alte semne specifice sevrajului alcoolic.

Daca ai o problema legata de dependenta de alcool sau alte droguri, te poti adresa la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila din strada M. Eminescu nr. 8 – 8A etaj II, tel. 0239627255, e-mail: cpecabraila@yahoo.com .

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>