Published On: lun, aug. 20th, 2018

Peste 45.000 de candidati s-au inscris pentru sustinerea examenului de Bacalaureat in sesiunea august – septembrie 2018

45.052 de candidati sunt asteptati sa participe, incepand de luni, 20 august, la probele celei de-a doua sesiuni (august – septembrie) a examenului national de Bacalaureat 2018. Conform datelor transmise de inspectoratele scolare judetene, din totalul celor inscrisi, 28.488 de candidati sunt din promotia 2017-2018, iar 16.564 de candidati provin din promotiile anterioare.

Sesiunea august – septembrie 2018 incepe cu probele scrise, programate dupa urmatorul calendar:  20 august – Limba si literatura romana/E)a, 21 august – Limba si literatura materna/E)b,  22 august – proba obligatorie a profilului/E)c si 23 august: proba la alegere a profilului si specializarii/E)d.

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A) se desfasoara in zilele de 24 si 27 august si este urmata de evaluarea competentelor in limba materna (proba B) in 28 august. Evaluarea competentelor digitale (proba D) are loc in intervalul 29 – 30 august, iar evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C) este programata in zilele de 30 si 31 august.

Afisarea primelor rezultate, in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 1 septembrie (pana la ora 12:00). In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12:00 si 16:00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 6 septembrie.

Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de asistenti. Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio.

Nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului.

Ministerul Educatiei Nationale pune la dispozitie linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibila in perioada 20 – 23 august, intre orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 24 august, intre orele 8:00 – 14:00.

Reamintim faptul ca pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;

sustinerea tuturor probele scrise si obtinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;

obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>