Published On: vin, aug. 24th, 2018

Noi modificari pentru imbunatatirea serviciilor farmaceutice

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat in sedinta de astazi o Ordonanta de Guvern pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 care are ca principal scop asigurarea accesului pacientilor la tratament medicamentos si la servicii farmaceutice de calitate, care alaturi de serviciile medicale  sunt de o importanta vitala pentru pacienti.

Actul normativ prevede o serie de masuri pentru protectia pacientului, precum  sanctiuni  care se aplica  unitatilor farmaceutice in cazul eliberarii de medicamente fara pret de producator aprobat de Ministerul Sanatatii, sau, in cazul practicarii unor preturi cu amanuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sanatatii, conform prevederilor legale. De asemenea,  sunt prevazute sanctiuni pentru unitatile farmaceutice care  nu detin autorizatie de functionare emisa de Ministerul Sanatatii in conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea si eliberarea on line a medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Descentralizarea este o prioritate a acestui Guvern, iar actul normativ aprobat azi reprezinta inca un pas in aceasta directie. Astfel, inspectia de autorizare a unitatilor farmaceutice, care pana in prezent este realizata de Ministerul Sanatatii, va trece in sarcina Directiilor de Sanatate Publica. In acelasi timp, in vederea asigurarii unei supravegheri eficiente si riguroase a activitatilor desfasurate in

unitatile farmaceutice, actul normativ  aprobat astazi mai prevede ca inspectia de supraveghere a activitatii unitatilor farmaceutice va fi exercitata de catre personalul imputernicit din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, institutie cu insfrastructura si capacitate de a exercita  aceasta activitate.

In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentului act normativ in Monitorul Oficial al României, Ministerul Sanatatii va elabora normele de aplicare a Ordonantei de Guvern.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>