Published On: joi, aug. 9th, 2018

Dependenta de alcool/ O problema ce poate fi tratata

Din punct de vedere psihologic, motivul care contribuie cel mai des la aparitia consumului de alcool, continuarea si agravarea consumului problematic este lipsa de satisfactie in relatia cu sine si cu ceilalti membrii ai familiei.

Dependenta de alcool poate fi perceputa si ca un rezultat al relatiilor si relationarilor disfunctionale din familie.

In practica medicala se foloseste termenul de ”unitate de alcool”, care, conventional in tara noastra echivaleaza cu 10 grame alcool pur si este continut in:

– 330 ml bere cu 5% alcool;

– 140 ml vin  cu 12% alcool;

– 90 ml vin cu 18% alcool;

– 70 ml lichior cu 25% alcool;

– 40 ml spirtos cu 40 % alcool.

In Romania se considera consum problematic (riscant, nociv, extrem de nociv) depasirea urmatoarelor cantitati:

Barbati:  2 unitati alcool pur/zi, maxim 14/saptamana  

Femei:    1 unitate alcool pur/zi, maxim 7/saptamana.

Persoane peste 65 ani: 1 unitate alcool pur/zi, maxim 7/saptamana.

Consumul problematic de alcool este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru morbiditate, invaliditate si mortalitate. Este implicat cauzal in peste 200 boli si afectiuni care sunt descrise de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Dintre acestea, peste 30 de afectiuni diferite au in componenta denumirii lor si termenul de alcool, in sensul in care boala/afectiunea nu ar exista in lipsa alcoolului.

Alcoolul este unul dintre factorii care determina producerea celor mai multe accidente rutiere. Pana la limita de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, alcoolemia este sanctionata contraventional cu amenda si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 90 de zile.

In cazul in care aparatul etilotest indica o valoare mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani sau cu amenda penala.

Daca ai o problema legata de dependenta de alcool sau alte droguri, te poti adresa la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila din strada M. Eminescu nr. 8 – 8A etaj II, tel. 0239627255, e-mail: cpecabraila@yahoo.com .

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>