Published On: vin, aug. 10th, 2018

Cum procedezi daca intalnesti autoturisme M.A.I in actiune

Politistii braileni reamintesc tuturor participantilor la traficul rutier despre obligativitatea de a respecta semnificatia mijloacele speciale de avertizare luminoasa si sonora ale autovehiculelor apartinand politiei, pompierilor, jandarmeriei, care se deplaseaza in actiuni de interventie sau executa misiuni cu caracter de urgenta.

In art. 32 din O.U.G. Nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, se precizeaza ca semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule si au urmatoarele semnificatii:

-lumina rosie obliga participantii la trafic sa opreasca in directia de mers cat mai aproape de marginea drumului (autovehiculele apartinand politiei si pompierilor)

-lumina albastra obliga participantii la trafic sa acorde prioritate de trecere (autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza, Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei;

-lumina galbena obliga participantii la trafic sa circule cu atentie (autovehiculele cu mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite, cele care transporta anumite marfuri sau substante periculoase, cele destinate executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii, transportului si depanarii autovehiculelor ramase in pana sau avariate).

 Astfel, conducatorii de vehicule sunt obligati:

-sa opreasca imediat, pe acostament sau, in lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, in sensul de deplasare, la apropierea si la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare rosie si sonore.

-sa reduca viteza, sa circule cat mai aproape de marginea drumului in sensul de deplasare si sa acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare albastra si sonore.

-atunci care se apropie de intrarea intr-o intersectie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulatie prioritara care are in functiune semnalele luminoase si sonore, are obligatia sa ii acorde prioritate de trecere.

De asemenea, pietonilor si persoanelor asimilate acestora le este interzis sa se angajeze in traversarea drumului public atunci cand se apropie un autovehicul cu regim de circulatie prioritara care are in functiune semnalele speciale de avertizare luminoase si sonore. Traversarea drumului public se va realiza dupa trecerea vehiculelor respective.

In perioada urmatoare, echipe mixte formate din politisti, jandarmi si pompieri vor face verificari privind modul in care participantii la trafic respecta prioritatea de trecere a autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara, care au in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa si sonora, iar, in caz contrar, vor aplica sanctiuni.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>