Published On: vin, aug. 10th, 2018

Caravana filmului romanesc/ Trei filme memorabile la Braila

La celebrarea a 650 de ani de atestare documentara a orasului de pe malul Dunarii, Caravana filmului romanesc – capodopere ale cinematografiei nationale  aduce culorile cinematografiei, in bogatul buchet de manifestari aniversare, reunite sub titlul Zilele Orasului Braila. Asa ca, pe langa muzica, teatru, mestesuguri, dans, traditii si literatura, intre 12 si 14 august, in Parcul Monument, aveti intalnire cu selectia noastra de trei filme care au legatura cu Braila, prin actori, regizori sau locuri.

Incepem pe 12 august, cu o comedie potrivita pentru toate varstele, „Pacala", al doilea, cel mai vizionat film romanesc din toate timpurile. Istoria nazdravanului fiu de taran, nascut pentru a nu se inrudi vreodata cu prostia, este un bun prilej pentru maestrul comediei romanesti, regizorul Geo Saizescu, sa ofere roluri pline de seva, marilor actori ai epocii, intre care a stralucit neintrecutul Stefan Mihailescu-Braila si cuceritoarea Vasilica Tastaman, ambii nascuti la Braila si formati ca actori la teatrul de aici. 

Continuam pe 13 august, cu o calatorie in timp, facuta de subtilul actor Marcel Iures, in pelicula „Tatal fantoma", semnata de regizorul Lucian Georgescu. Beneficiind de o prezenta activa pe platourile de filmare internationale, nu-i va fi fost greu lui Marcel Iures sa intre in pielea personajului

sau, un profesor universitar american, care isi cauta prin Bucovina, radacinile romanesti si gaseste ce nu se astepta, adica iubirea. O serie de secvente ale filmului „Tatal fantoma" au fost filmate in treisprezece locatii din Braila, printre care: str. Cojocari (in zona fostului cinematograf), in zona strazilor Malului, Pensionatului, Danubiului, Vadul Rizeriei, Imparatul Traian, B-dul Al. I. Cuza, Mihai Eminescu, Petru Maior, Faleza Dunarii si in Piata Traian.

Incheiem serile dedicate Capodoperelor cinematografiei nationale cu filmul de actualitate, „Live", semnat, in calitate de scenarist, regizor si producator, de braileanul Vlad Paunescu. Investigatia pornita de o vedeta de televiziune, pentru a atinge audienta care o tine in prim plan, o va tari intr-un scandal de proportii, care pune in lumina mizeria umana a universului politic actual. Daca vreti sa aflati mai multe despre aceasta pelicula, dar si despre drumul strabatut de Vlad Paunescu, de la statutul de director de imagine, la cel de fondator al celei mai mari companii de productie cinematografica din Romania, Castel Film, unde s-au filmat numeroase superproductii americane, atunci sigur nu veti rata intalnirea de dupa proiectie, cu invitatii speciali ai serii de 14 august: Vlad, Oana si Andrei Paunescu.

Desigur ca, asa cum v-am obisnuit, va asteptam cu portile deschise si fara bilete!

Caravana filmului romanesc – Capodopere ale cinematografiei nationale, Braila, 12  – 14 august 2018

PARCUL MONUMENT

Program

Duminica, 12 august, ora 20.15: PACALA

Regia: Geo Saizescu; Scenariul: Dumitru Radu Popescu, Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Stefan Mihailescu-Braila, Vasilica Tastaman

Luni, 13 august, ora 20.15: TATAL FANTOMA

Scenariul si regia: Lucian Georgescu

Cu: Marcel Iures, Mihaela Sirbu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Valer Dellakeza, Bujor Macrin

Marti, 14 august, ora 20.30: LIVE

Regia: Vlad Paunescu; Scenariul: Mihai Manescu, Vlad Paunescu

Cu: Rodica Lazar, Tudor Chirila, Crina Tofan, Ioana Blaj, Catrinel Dumitrescu, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleont, Mircea Badea

Invitati speciali: Vlad Paunescu, Oana Paunescu, Andrei Paunescu

Accesul publicului este liber la toate proiectiile.

„Caravana filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale" este un proiect aflat in al saselea an de existenta. El aduce filmul romanesc acasa la oameni, promovandu-l intr-o maniera accesibila. Filme de patrimoniu si succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate orasele tarii, mari si mici, in spatii diverse, de la piete centrale, la biblioteci, muzee, sau spatii neconventionale. Aceste evenimente, rememorand marile momente ale istoriei si prezentului filmului romanesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului si stimuleaza sentimentul de mandrie locala, prin punerea in valoare a geografiei culturale a oraselor.

Asociatia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), in parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) si Digifilm Design, a organizat, incepand din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMANESC, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul.

In cei cinci ani de existenta, Caravana filmului romanesc a ajuns in 30 de orase, avand un numar aproximav de 115.000 de spectatori si consemnand 2.500 de referiri in presa locala si nationala. In cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistica si tehnica de exceptie, fiind refacute ca sunet si  imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul National al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, ANF – Arhiva Nationala de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual si co-finantat de A.F.C.N. – Administratia Fondului Cultural National (Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.).

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>