Published On: lun, aug. 13th, 2018

10 metode de a racori casa pe timp de canicula fara aer conditionat

Share This
Tags

Oricat de mult ne-am bucura de vara, putini sunt cei care nu simt disconfort in zilele caniculare ale acestui anotimp. Temperaturile ridicate creeaza disconfort nu doar pe durata zilei, ci si noaptea, impiedicandu-ne sa ne odihnim, motiv pentru care e bine sa luam cunostinta de toate metodele de racorire a locuintei, astfel incat sa nu simtim disconfortul termic macar atunci cand suntem acasa si sa nu fim nevoiti sa recurgem la montarea unui aparat de aer conditionat.

Daca nici tu nu te poti odihni de cand s-a incalzit vremea si cauti metode economice prin care sa-ti poti racori casa, ideile de mai jos iti vor prinde bine in perioada urmatoare.

1. Elimina covoarele si cuverturile groase

Covoarele nu doar infrumuseteaza o locuinta, ci o si incalzesc, fiind extrem de utile pe timp de iarna. Pe timpul verii, insa, acestea sunt o bariera intre picioarele tale goale si pardoseala rece din casa. Eliminarea acestora pe intreaga perioada a sezonului estival te scuteste de folosirea aspiratorului si te ajuta sa scazi temperatura la nivelul pardoselii. Pe vremuri, cand nu existau ventilatoare sau aparate de aer conditionat, oamenii obisnuiau sa spele podeaua inainte de a se baga in pat, considerand ca in acest fel aerul din incapere devine mai respirabil.

2. Acopera ferestrele pe timpul zilei

Daca ferestrele casei tale sunt orientate spre soare, e bine sa le acoperi sau chiar sa le tii inchise atunci cand soarele bate direct in geam. Caldura din exterior patrunde in locuinta prin ferestrele descoperite (chiar si atunci cand acestea sunt inchise) si din acest motiv e bine sa le acoperi cu obloane, jaluzele sau draperii opace. Ai in vedere faptul ca tesaturile in culori inchise capteaza caldura, transferand-o apoi in interiorul casei. Drept urmare, cele mai potrivite draperii sunt fie cele in culori deschise (din tesatura densa si opaca), fie cele cu doua fete, cea orientata spre feresatra fiind alba sau intr-o culoare deschisa.

3. Racoreste casa in noptile de vara

Profita de temperaturile ceva mai scazute din timpul noptilor de vara pentru racorirea locuintei. Seara, inainte de culcare, deschide larg geamurile si lasa-ti casa sa respire. Nu uita insa de plasele speciale, menite sa tina la distanta tantarii si fluturii de noapte. Pentru o racorire mai eficienta in cele mai toride nopti ale verii, poti uda perdelele, draperiile sau un cearsaf, asa incat sa racesti putin aerul care va patrunde in casa prin ele.

4. Inlocuieste becurile incandescente cu unele LED

Stiai ca becurile incandescente produc cu pana la 80% mai multa caldura decat becurile LED? Altfel spus, vara, cand orice sursa de caldura nu face decat sa creasca nivelul disconfortului termic din casa, becurile incandescente ar trebui puse pe liber. 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>